Русия отложи делото срещу бойците от "Азов". Какво цели Путин?

10584
Русия отложи делото срещу бойците от "Азов". Какво цели Путин?
Снимка: Telegram

Върховният съд на Русия отложи предвиденото за 26 май дело, на което трябваше да бъде признат полкът "Азов" за терористична организация, за края на юни, съобщи Интерфакс. Новата дата е 29 юни и делото ще се гледа при закрити врати, тъй като е обозначено с гриф "секретно".

Причината за поисканата от Генералната прокуратура на Руската федерация отсрочка е неизвестна, пише и РИА Новости. По-рано Държавната дума на Русия вече обсъди възможността да се забрани размяната на бойци от полка "Азов" за руски военнопленници.

Фейк: Защо американският адмирал Ерик Олсън не е пленен в "Азовстал"

В социалните мрежи се разпространява информация, че американският адмирал Ерик Олсън се е предал в завода "Азовстал". Според твърденият...

Междувременно в самопровъзгласилата се Донецка народна република лидерите на проруските сепаратисти разпространяват коментари за възможните наказания за бойците от "Азов". Те твърдят, че са събрали стотици томове с обвинения за разрушаването на градове и убийствата на цивилни и открито наричат ​​бойците на "Азов" престъпници, „които ще бъдат наказани с от 15-годишни присъди до доживотни такива или дори със смъртно наказание".

„Тези, на които бъдат повдигнати обвинения, повече няма да се считат за военнопленници. Те ще бъдат класифицирани вече като престъпници, ще бъдат преместени в следствения арест и ще бъдат съдени“, казва представител на сепаратистите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Политолог: Макрон и Шолц подеха кампания "Не унижавайте Русия" под диктовката на руските спецслужби 

В Русия ако Върховният съд постанови, че "Азов" спада към терористичните формирования, всеки участник в нея би могъл според наказателния кодекс на Руската федерация да получи от 10 до 20 години затвор (за редовите участници в полка) и от 15 до 20 години (за организаторите). В същото време законът освобождава от отговорност хора, които доброволно са преустановили участието си в такава организация, но само ако това е станало преди ареста и началото на следствените действия.

Близо три месеца защитниците на Мариупол, сред които имаше не само бойци от "Азов", но и морски пехотинци, граничари и полицаи, държаха отбраната на града, докато последната им крепост стана територията на завода "Азовстал". Те го напуснаха едва след като получиха заповед от украинското главнокомандване. След това излезлите от завода бойци се озоваха на окупираната територия: ранените - в болницата в Новоазовск, а останалите - в колония № 120 в Еленовка. Според украинския заместник-министър на отбраната Анна Маляр те е трябвало да бъдат разменени за руски военнопленници. Но в Русия вече заявиха, че размяната ще е възможна само „след процеса“.

Пушилин: В Азовстал има още скрити и заблудили се украински бойци, задържаме ги

В завода "Азовстал" в Мариупол са задържани още укрили се и заблудили се украински военни. Това обяви ръководителят на сепаратистката Д...

Според политолога Константин Батозски, директор на Агенцията за развитие на Приазовието, Русия ще се опита да използва ситуацията с максимална пропагандна полза за себе си. По думите му бойците от "Азов" ще бъдат съдени, за да може да се демонстрира пред руската общественост, че Путин, както е обещал, е открил нацизма в Украйна. Това ще бъде показна акция. "Руснаците не можаха и няма да могат да спечелят в Украйна, но могат да си измислят победа във виртуалния свят“, казва Батозски.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Фейк: Защо американският адмирал Ерик Олсън не е пленен в "Азовстал" 

Пропагандата е насочена към емоциите на руснаците. В Русия се опитват да направят всичко възможно "азовците" да събудят максимално отвращение сред руските граждани. „Например, в многобройни канали в Telegram се показват видеоклипове с татуировки на бойците и се твърди, че те изглеждат като нацисти. Първо, никой не разбира значението на символите. И второ, не можете да съдите хората по техните татуировки, както през Средновековието. Татуировката не е аргумент. Всеки е господар на тялото си. Нека намерят някаква заплаха в публичните акции на "азовците", казва политологът.

Ние трябва публично да попитаме, продължава Батозски, защо руснаците смятат за нацисти хора, защитили градовете си и страната си, които са пример за храброст, докато представители на руската армия, кото издевателстваха над украинците, се наричат ​​"освободители"? 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пушилин: В Азовстал има още скрити и заблудили се украински бойци, задържаме ги

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа