Руската ЦИК открила "пропуски" в изборните документи на най-големия опонент на Путин

3535
Руската ЦИК открила "пропуски" в изборните документи на най-големия опонент на Путин
Снимка: Facebook.com/Борис Надеждин

Руската избирателна комисия е открила нередности в списъка с подписи, които кандидатът за президент Борис Надеждин е представил за предстоящите избори през март. Това съобщи на 2 февруари държавната информационна агенция ТАСС, която е под пълния контрол на режима на диктатора Владимир Путин.

Никой не очаква 60-годишният Надеждин да спечели, ако изобщо му бъде позволено да се кандидатира, предвид дългогодишната доминация и контрол на Путин върху държавата. Кандидатът на извънпарламентарната партия "Гражданска инициатива" обаче се превърна в предпочитан за доста руснаци, които се противопоставят на войната в Украйна. Надеждин е против продължаването на военните действия в съседната страна.

Той се нуждае от одобрение от Централната избирателна комисия на внесените от него в сряда подписи от над 100 000 поддръжници в цяла Русия, за да бъде включено името му в бюлетината за изборите на 15-17 март.

Още: Най-големият опонент на Путин за президентските избори събра нужните подписи: Има ли шанс за победа?

Местната ЦИК откри "мъртви души"

Избирателната комисия заседава в петък и нейният заместник-председател Николай Булаев заяви, че някои от списъците с поддръжници, представени от кандидатите, съдържат имена на мъртви хора.

Булаев заяви, цитиран от "Ройтерс", че когато длъжностните лица откриват имената на десетки "хора, които вече не са на тази земя", това повдигало въпроси относно честността на събирачите на подписи и на самите кандидати.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че резултатите от проверката на комисията на подписите, внесени от Надеждин и друг кандидат - Сергей Малинкович, ще бъдат представени в понеделник.

Още: Хиляди руснаци чакат на опашка, за да се запознаят с него. Борис Надеждин - кой е той и какво мисли за Путин

Надеждин още не е коментирал. Преди това той бе заявил, че е готов да свика масови протести в 150 града в страната, ако Централната избирателна комисия отхвърли кандидатурата му.

За проблеми при подписите, събрани от Надеждин, се заговори още на 31 януари - деня, в който той ги подаде в ЦИК. Пропагандната медия Russia Today съобщи за това, а във видео, публикувано от телевизионния канал на Кремъл, се говореше за "недостатъци", които уж вече били открити в подписите за кандидата.

Кой е Надеждин?

По време на кампанията си Борис Надеждин заяви, че решението на Путин да изпрати армията си в Украйна, е било "фатална грешка". Той изрази готовността си да опита да сложи край на конфликта чрез преговори.

Той е бил депутат в Държавната дума в периода 1999-2003 г. В миналото е бил съветник и на убития през 2015 г. Борис Немцов, което означава още политически точки в актива му на опозиционер.

Имаше обвинение към Надеждин, че кандидатурата му била съгласувана с Кремъл, за да се покаже пред света, че в Русия уж наистина има опозиция и изборите за президент са оспорвани. Той отрече това да е така.

Някои анализатори смятат, че антивоенната му позиция става досадна за Путин и че Кремъл може да потърси претекст да го спре. В миналото изборните органи са дисквалифицирали кандидати, чиито подписи от поддръжници са били обявени за невалидни.

Кремъл заяви, че не вижда в Надеждин сериозен съперник на Путин, който се очаква да спечели изборите за пореден път.

Още: Километрични опашки в Русия в подкрепа на противник на Путин на президентските избори: Започна ли тихата съпротива (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бягство от затвора във Франция: Вижте кадри от стрелбата по надзирателите (ВИДЕО)

"Помощник по корабостроенето": Загуби ли Патрушев влиянието си в Кремъл?

Airbnb и подобни на Uber няма да плащат ДДС в Естония

Косатки потопиха ветроходна яхта в Гибралтарския проток

Разпределяне на тежестта между държавите: ЕС прие новия пакт за миграцията

Пожар в Русия: Пламна най-големият руски химически завод (ВИДЕО)

Зеленски ще бъде приет от испанския крал на 17 май

Защо Полша не може да даде на Украйна Patriot: Дуда обясни

24 години в затвора за убийства и грабежи: Сега "вагнеровец" учи на патриотизъм и благотворителност

След дерайлирал и запалил се влак: Пожар в руско военно поделение, пак във Волгоград (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа