Руски експерт: Загубите за Русия от спрения износ на петрол и газ към Европа ще са катастрофа

52744
Руски експерт: Загубите за Русия от спрения износ на петрол и газ към Европа ще са катастрофа
Снимка: iStock

"Дори и да не бъде постигнат консенсус между страните в Европейския съюз за въвеждане на ембарго върху доставките на руски петрол, износът ще намалее значително. Според оценки на руски експерти, включително от министерството на финансите, добивът тази година ще намалее със 17%. Според мен може даже още повече да падне".

Това обяви енергийният експерт Михаил Крутихин пред БНР. Той допълни, че в Евросъюза няма и засега не може да има консенсус за бойкотирането на руския газ, но според прогнозите на Еврокомисията Европейският съюз може да се откаже изцяло от руския газ не по-рано от 2025 година.

Японски професор: Отказ от руския петрол и газ означава зависимост на ЕС от Китай

Японски експерт пише за изданието Wedge Infinity, че опитите на Запада да се откаже от руските енергийни суровини няма да дадат никакъв...

"От 1 април балтийските държави не получават руски газ за собствени нужди. Те решиха да използват втечнен природен газ. Освен терминала в Клайпеда в Литва, до края на годината Финландия и Естония ще имат общ терминал. Финландия обяви, че е възможно също да се откаже изцяло от руския газ до края на годината. А Латвия планира да наеме плаващ терминал за приемане на втечнен газ. До Полша вече достигна газопровод от норвежките находища, който преминава през Дания и Прибалтика. Полша и Латвия построиха газопровод, по който могат да получават втечнен газ от Клайпеда. Мисля, че другите страни могат да последват техния пример", обобщи Крутихин.

На въпрос относно перспективите пред България руският експерт обяви:

"Първо, мисля, че до лятото ще заработи газопроводът “Комотини - Стара Загора”. По него ще може да се получава газ от Гърция. При това този газ може да бъде два вида: газът, който идва от Азербайджан, преминава през Турция, Гърция, Албания и достига до Италия. Още повече че договорът с Азербайджан за доставката на 1 милиард кубически метра газ отдавна е подписан. Освен това има Трансбалкански газопровод, по който по-рано руският газ достигаше от България до Турция. По него газът може да тече двупосочно. Той се превърна фактически в участък от така наречения "Турски поток"и по него също може да се доставя газ в България. Според най-новите съобщения "Газпром" не иска повече да доставя газ, но България има лостове за въздействие. Поне до края на годината, когато изтича договорът с “Газпром”. Ако България престане да пропуска газа за Европа през “Балкански поток”, “Газпром” няма да може да изпълни задълженията си към Унгария например. Ще му се наложи да се договаря с България", разказа още експертът.

Вътрешноикономическите ефекти за Русия от загубата на европейския пазар на петрол и газ също тепърва ще се усещат. Прогнозите на Крутихин са, че предстои много голям удар срещу Русия:

Колко петрол внася ЕС от Русия и какъв ще е ефектът от ембаргото

Европейският съюз предложи поетапно ембарго върху руския петрол като част от шестия пакет от санкции срещу Москва. Сега всички си задав...

"Русия добива в момента 524 милиона тона петрол годишно. В резултат на санкциите тя може да загуби до 100 милиона. Това са 2 милиона барела на денонощие. Много голям удар по Русия! Руските икономисти изчислиха колко може да загуби федералният бюджет. Продажбите на газ също ще намалеят. Ако съберем загубите от петрола и от газа, тогава федералният бюджет може да загуби 25 процента от приходите си. Това е катастрофа", разказа още експертът пред БНР.

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com