Руски медии: Българският премиер сне от себе си отговорността за експулсирането на руските дипломати

4610
Руски медии: Българският премиер сне от себе си отговорността за експулсирането на руските дипломати
Снимка: Pixabay

Българският премиер в оставка Кирил Петков се опитва да снеме от себе си отговорността за масовото експулсиране на руски дипломати, заявявайки, че то не е дошло лично от него. Това коментират днес руски медии.

Така например руският ежедневник "Известия" набляга на изказването на Петков, че решението за изгонването на 70-те руски дипломати се основава на три доклада на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), както и на доклад на Министерството на външните работи и на решение на правителствения съвет за сигурност.

Изданието отбелязва и коментара на руския депутат и заместник-председател на Комисията по международни въпроси на Съвета на Руската федерация Владимир Джабаров, че София за пореден път не се е показала в най-добрата си светлина и че неминуемо ще има ответни мерки от страна на Русия.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков също подчерта, че експулсирането на руски дипломати е недалновидна стъпка, която неизбежно ще доведе до последици.

А от руското външно министерство на свой ред посочиха, че експулсирането на руски дипломати е демонстративна позиция на Запада, който се опитва да "накаже политически Русия". По-специално заместник-министърът на външните работи Александър Грушко отбеляза, че масовото експулсиране на руски дипломати от европейски страни е предварително планирана кампания, която нанася значителни щети на двустранните отношения.

Медведев се заканва: Русия ще отвърне сурово на експулсирането на нейни дипломати

Москва ще реагира сурово на експулсирането на руски дипломати от западните правителства, предупреди бившият руски президент Дмитрий Мед...

"Известия" припомня и нееднократните изказвания по-рано на официалния представител на руското МВнР Мария Захарова, че Русия възприема експулсирането на своите дипломати от България като провокация.

Изданието подчертава също, че през последните месеци Русия се сблъска с масовото изгонване на свои дипломати от редица европейски страни, сред които Полша, Германия, Италия, Испания, Белгия, Нидерландия, Дания, Португалия, Ирландия, Швеция, Чехия, Румъния, Естония, Литва, Латвия, Гърция и др. 

В свои коментари под подобна публикация, но този път в Lenta.ru руски потребители също изказват своето недоволство от решението на българските власти. В свой коментар един от абонатите на изданието пише, че 70 дипломати са изгонени, а президентът Румен Радев не взема никакво отношение и заключава "Само в Украйна може да бъде по-зле", а друг допълва по адрес на премиера в оставка Петков "Естествено, че тази марионетка не решава нищо. Отвъдморският господар е наредил – българчетата са изпълнили. Нищо ново."

фейсбук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа