Руски политолог: Шойгу може скоро да организира на Пригожин "геройска" смърт край Соледар (ВИДЕО)

8892
Руски политолог: Шойгу може скоро да организира на Пригожин "геройска" смърт край Соледар (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Свидетели сме на първото за последните 23 години апаратно поражение на руския президент Владимир Путин. Той бе принуден да отстъпи пред военната клика, стояща зад Шойгу и Герасимов. Това заяви руският политолог Андрей Пионтковски в интервю за 24 канал.

Ситуацията е стандартна за всяка нацистка страна, която търпи поражение – на първо място задължително трябва да се открие виновник. Това може да бъде или самият фюрер, или бездарните му генерали. Виждаме, че още след първото поражение на руската армия през пролетта Путин разгърна кампания за дискредитация на генералния щаб и на военния министър, припомня Пионтковски. Тогава Путин пусна „кучетата си“ Пригожин и Кадиров и съответно по тяхно искане бе назначен генерал Сергей Суровикин. Наред с това, опитвайки се да измами сам себе си, Путин се надяваше, че в тяхно лице си е намерил млади, прекрасни пълководци, които ще обърнат хода на войната.

ОЩЕ: Наемниците на Пригожин с псувни към Шойгу и генерал Герасимов: Нямаме снаряди (ВИДЕО) 

Явно обаче през последните два дни в бункера е станал, бих го нарекъл, „мини преврат“, продължава Пионтковски. Шойгу и Герасимов са успели да наложат мнението си над Путин и са го принудили да замени Суровикин с Герасимов.

Не бива да се забравя, казва Пионтковски, че Шойгу и Герасимов ръководят руската армия вече поне от 10 години. Това означава, че целия генералитет, всички, които са по върха, те са си подбирали лично - това са техни предани хора. Сега Шойгу и Герасимов просто поставиха на място Путин като го принудиха да им върне властта над армията.

Политологът припомня, че предния ден преди отзоваването на Суровикин, бе върнат и генерал Лапин, също близък до Шойгу, и това също е знак за случващото се. Отделно това съвпадна и с неочаквано изключително острото отношение на военното министерство към Пригожин – след като Готвача на Путин се похвали, че е превзел Соледар, именно руското военно министерство на първо място, а не украинското, побърза да го опровергае, добавя политологът.

ОЩЕ: Пионтковски: Русия е наследник на ордата на Чингис хан и сега е финалният етап на борбата на варварите с цивилизацията 

Как са успели да убедят Путин и да му повлият, пита Пионтковски. И отговаря - мисля, че Пригожин е направил някаква непростима грешка, която е накарала Путин да бъде нащрек. Защото освен че хулеше и ругаеше Шойгу и Герасимов, Пригожин в последно време демонстрираше и претенцията да играе по-важна роля като национален лидер и дори като главнокомандващ. Отделно и обръщението на Пригожин към Зеленски, в което той похвали украинците като прекрасни бойци и достойни противници, а за самия украински президент каза, че бил храбър човек. Помислете си това как е прозвучало в главата на Путин, казва Пионтковски. Това за него е означавало, че Пригожин се прицелва да играе много по-важна роля. Вероятно точно това опасение е накарало Путин да приеме доводите на Шойгу и Герасимов и да се подчини на целия генералитет зад тях.

Дори съм склонен да дам такава рискована прогноза, че в най-скоро време Пригожин може да загине с "геройска смърт" при опита да се превземе Соледар или Бахмут, казва Пионтковски (около 13:50 ч. на видеото). И Шойгу, и Герасимов с удоволствие ще поднесат на гроба му посмъртните медали и звезди на "Герой на Русия".

Тази вътрешна борба за власт в Русия дори няма общо с войната в Украйна по същество, допълва политологът. Това е много сериозна военно-политическа криза в Руската федерация. Предстои следващата голяма криза в руската армия и по всяка вероятност това ще е поражението при Мелитопол, смята той. Тогава вече, висшите военни, които един път вече са надделяли над Путин, накарали са го да признае грешната си преценка и да се подчини на волята им, тогава вече те ще могат и да се отърват от него, казва той.

ОЩЕ: Пригожин посети моргата в новогодишната нощ, пълна с наемници (ВИДЕО) 

Сега на Путин не му остава друго освен да завърши войната със същите тези стари апаратчици, с които я започна – с Шойгу и Герасимов. С тях той я започна и с тях ще я приключи, но разликата е в това, че сега те вече не се страхуват от него така, както се страхуваха доскоро, завършва Пионтковски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа