Руслан Трад: България има бойна техника, която да даде на Киев

5976
Руслан Трад: България има бойна техника, която да даде на Киев

Според официалните данни, в момента България има 190 оръдия Д-20. Страната ни продаде от тях на Ирак през 2015, тъй като техните бяха напълно унищожени, а Грузия получи 12 след войната с Русия. Отделно България има над 500 гаубици 2С1. Складовете са пълни. Това пише във Facebook журналистът и анализатор Руслан Трад.

Той дава данни и за останалите оръдия, с които България разполага и биха влезли в употреба на украинската армия - 900 бойни джипове,  150+ МТ-ЛБ и 800 в резерв, 150+ БТР-60ПБ-МД1 и 600 в резерв, както и 192 БМ-21 и още 200 в резерв.

Руслан Трад: Украински части не блокират кораби в Азовско море, то е под пълния контрол на Русия

"Журналист от водеща телевизия у нас пита български военен дали руските или украинските сили са изтеглили моряците от “Царевна&rd...

"Няма да описвам детайли около моделите, но всички изброени видове бойна техника, се използват и от украинската армия. Киев иска помощ именно от такъв тип техника, която България може да замени за западна- опция, която съществува реално и не беше представена открито при публични дебати. България разполага и с няколко стотин противотанкови управляеми ракети. Към целия списък не включвам и РПГ-22 - оръжие, което България произвежда и може да бъде открито във всеки конфликт в Афганистан, Сирия, Ирак, Грузия и Украйна от 1985-та насам", пише още той.

"Докато Иран и Северна Корея изпращат дронове, ракети и артилерийски снаряди на Русия, Украйна има все по-голяма нужда от военна техника и боеприпаси. Част от снарядите са преизползвани, а в артилерийско отношение руската армия все още превъзхожда украинската.

Докато прецизните снаряди са вероятно на свършване, Русия разполага със значителен запас от друг снаряди и дронове. Има някои митове около иранските дронове Шахид-136 (Геран-2), които руската армия използва все повече. Първо, те са евтини, но в сравнение с ракетите, например. Второ, не са толкова прости като конструкция; програмата за Шахид-136 се развива вече шест години. Трето, за първи път се използват толсова широко този тип дронове на Иран - руската армия не само атакува конкретни цели, включително цивилни, но и проследява ПВО системи на украинската армия. Очаква се скоро към Русия да тръгват доставки на много по-усъвършенствани дронове и ракети от Иран.

Заради качеството и разпространението си, българските доставки биха били от решаващо значение за Киев в този етап на войната. Украинската армия е запозната отблизо с българското оръжие, което отдавна се изпраща през Полша, но не като официална държавна политика", категоричен е Руслан Трад.

Военният министър: Няма да дадем зенитно-ракетните си комплекси на Киев

"Ако някой очаква от нас, че ще си дадем зенитно-ракетните комплекси, съжалявам, но няма как да се случи". В това бе категоричен минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа