Само богатите ще пътуват извън Великобритания

2441
Само богатите ще пътуват извън Великобритания
Снимка: iStock

Авиокомпаниите на Острова отхвърлиха плана на британското правителството за рестартиране на пътуванията в чужбина. Те смятат, че скъпите задължителни тестове за коронавирус ще направят ваканциите и семейните посещения непосилни за всички, освен за богатите.

Според новите изисквания дори британците, които пътуват до нискорисковите "зелени" страни, трябва да се подложат на PCR тест, щом се завърнат в Обединеното кралство. Всеки тест струва около 120 паунда, оскъпявайки с 480 паунда цената на пътуването за четиричленно семейство, пише CNN Business.

Пътуванията от Обединеното кралство са забранени от месеци, с изключение на хора, пътуващи по неотложни причини. Те могат да се възобновят на 17 май по специален ред, определен от правителството.

"Настояването за скъпо и ненужно PCR тестване, а не за бързо тестване - дори за нискорискови държави - ще създаде неустойчива тежест за пътниците, което ще направи пътуването нежизнеспособно и непосилно за много хора", казва Тим Алдърслейд, изпълнителен директор на Airlines UK, която представлява превозвачи като British Airways, EasyJet и Virgin Atlantic. "Това е допълнителна пречка за индустрия, която е на колене", изтъква ръководителят.

Най-голямата британска авиокомпания EasyJet призова премиера Борис Джонсън да преразгледа плана, който задължава хората да се карантинират у дома за 10 дни след завръщането си от среднорискова държава или да прекарат 10 дни в хотел, ако са пътували до някоя от най-рисковите дестинации в "червената" зона. Пътуващите до дестинации, които попадат във всяка от трите категории, ще трябва да си направят два PCR теста след завръщането си на Острова.

"Рискуваме да се върнем към миналото и полетите да бъдат само за богатите", предупреди изпълнителният директор на EasyJet Йохан Лундгрен в изявление. "Изключително разочароващо е, че работната група не постигна това, което премиерът заяви, че трябва да постигнат, като направят пътуването гъвкаво и достъпно", отбеляза Лундгрен. Изпълнителният директор на Virgin Atlantic Шай Вайс заяви, че пътуванията до и от "зелените" страни трябва да бъдат свободни и да не изискват тестване.

Изискванията за тестване и карантина могат да откажат много британци да пътуват в чужбина, което означава второ поредно лято без бързите и евтини почивки в Испания, Португалия, Италия и Гърция, които до голяма степен замениха вътрешните пътувания през последните десетилетия.

Британското правителство ще съобщи официалната дата за рестарт на пътуванията в чужбина, както и кои държави попадат във всяка от рисковите категории едва в началото на май. Туристическите компании обаче се оплакаха, че пътната карта на правителството не дава достатъчно яснота за техния бизнес или клиенти.

Кога властите могат да променят строгите правила за пътуване, четете в Expert.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа