Самолетът на Качински изобщо не е трябвало да до Смоленск

4349
Самолетът на Качински изобщо не е трябвало да до Смоленск
Президентът е трябвало да бъде докаран от най-близкото голямо летище с хеликоптер

Самолетът на полския президент, който през април 2010 г. се разби край Смоленск, изобщо не имал право да излита, тъй като летището Смоленск-Северни не е било в полския регистър на действащите летища.

Това се казва в доклада на Върховната контролна палата на Полша, представен днес в полския Сейм, предаде РИА Новости. След катастрофата, в която загина президентът Лех Качински и още 95 души, авторите на доклада са анализирали действията на различни полски ведомства - от министерството на отбраната до Бюрото за охрана на правителството (БОП) - при организирането на полети на висши лица през периода 2005-2010 г.

Според доклада, ако всички процедури били спазени и е било проверено състоянието на летище "Смоленск-Северни", президентът е трябвало да бъде докаран в Смоленск от най-близкото голямо летище с хеликоптер.

Злополучният Ту-154 изобщо не е трябвало да изпълнява полет до летище "Северни". Основният извод на експертите е, че службите, отговарящи за полетите на ръководителите на страната, не са координирали действията си, в работата им е царяла бъркотия. Не е имало ясни процедури, а съществуващите не са били спазвани.

Всички проверени органи са получили незадоволителни оценки в доклада, който ще бъде обсъден в полския парламент. В момента заради катастрофата обвинения в небрежност са повдигнати само срещу бившия зам.-началник на БОП, но прокуратурата, която разследва катастрофата, каза, че кръгът на заподозрените е по-широк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа