Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

S&D: Замърсителите на околната среда трябва да понесат своята отговорност и да бъдат санкционирани подобаващо

27 декември 2021, 14:18 часа • 2544 прочитания

Членовете на Европейския парламент от Групата на S&D приветстват предложението на Комисията за надграждане на остарялата Директива за защита на околната среда чрез наказателно право, каквото е и предложението на парламентарния доклад относно екологичната отговорност от май 2021 г. Въпреки това, Групата S&D вярва, че ЕС трябва да постигне повече в посока на опазването на околната среда, отколкото Комисията предлага, чрез признаване на екоцида за престъпление съгласно правото на ЕС. По-строгите санкции срещу нарушителите и по-строгото правоприлагане са важни стъпки за възпиране на екологичните престъпления и защита на планетата.

Тимо Вьолкен, говорител на S&D по правните въпроси, заяви:

„Доказателствата, че в ЕС се извършват екологични престъпления, са кристално ясни. Въпреки това процентът на съдебно преследване срещу компании по подобни дела все още е твърде нисък в ЕС. Ние напълно подкрепяме промените в европейското законодателство, които хармонизират начина, по който класифицираме престъпленията, свързани с околната среда и което гарантира, че санкциите се прилагат изцяло. Социалистите и демократите вярват, че трябва да отидем много по-далеч, като признаем екоцида за екологично престъпление съгласно законодателството на ЕС. Масовите щети за околната среда са необратими и бъдещите поколения ще трябва да живеят с последствията. Това трябва да спре и наказателните дела за екологични престъпления биха били много ефективно възпиращо средство. Парламентът е готов да подобри значително предложението на Комисията с цел ЕС да се утвърди в ролята си на световен лидер в опазването на околната среда.

„Без да се скрием, без повече правно объркване и без да търсим вратички в законите можем да гарантираме, че замърсителите и нарушителите ще бъдат наказани по начин, отговарящ на престъплението. В парламентарния доклад относно екологичната отговорност на компаниите по-рано тази година, евродепутатите гласуваха за актуализиране на Директивата за престъпленията срещу околната среда и надграждане на правилата на ЕС за екологична отговорност от 20 години. Чрез даването на по-ясни дефиниции на престъпленията в областта на околната среда, както и чрез разширяването на списъка с нови видове престъпления, ние можем да сложим край на всяко колебание или несигурност в ЕС, когато става въпрос за преследването на компаниите-нарушители. Ние сме длъжни да защитим нашата планета и е крайно време компаниите да платят за престъпленията си срещу нея."

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес