САЩ иска да купи корабите "Мистрал" от Франция вместо Русия

34097
САЩ иска да купи корабите "Мистрал" от Франция вместо Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

НАТО потвърди получаването на писмо от американски конгресмени с предложение да откупи строящите се от Франция кораби, за пренос на хеликоптери, тип „Мистрал” за Русия, но смята, че въпросът е в компетенцията на засегнатите държави. Това съобщи пред РИА Новости представител на алианса, пожелал анонимност.

"Можем да потвърдим, че генералният секретар на НАТО е получил това писмо. Това е работа на засегнатите страни", отбелязва източникът. При това, по думите му, НАТО „очаква всички съюзници да вземат национални решения, отчитайки по-широкия контекст на настоящия статут на отношенията между НАТО и Русия”.

Франция се отказа да продава бойни кораби на Русия

Под натиска на международните си партньори Франция отмени доставката първия боен кораб „Мистрал” за Русия. Тя ще преразгле...

По-рано американското издание The Hill съобщи, че група американски конгресмени за пореден път са призовали генералния секретар на НАТО алиансът да откупи корабите „Мистрал” или да ги вземе под наем.

Сделката с корабите "Мистрал" се превърна в сериозен въпрос, тъй като е за над 1 млрд. евро и не беше включена в оръжейните санкции на ЕС за Русия. Според мнозина обаче тя е живо доказателство как за едни може, а за други - не и ЕС не защитава друг принцип, освен парите.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа