САЩ установиха още 4 бази в Гърция

8557
САЩ установиха още 4 бази в Гърция
Снимка: iStock

Броят на американските бази в Гърция, за които президентът Реджеп Ердоган казва, че са "установени не срещу Русия, а срещу Турция", се е увеличил до 9 с 4 нови бази. САЩ изпратиха 400 танка и бронирани средства в Дедеагач още през юли 2021 г., припомня турското издание Haber7.

Гърция одобри на 30 май в парламента Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което беше подписано със САЩ през октомври 2021 г. Сега страните решиха да задълбочат и разширят сътрудничеството си в областта на отбраната с ново споразумение. В него е уточнено, че казармата Георгула във Волос, стрелбището в Литохору, казармата Янули в Дедеагач и базата Суда са сред зоните, които могат да бъдат използвани от САЩ.

Сега към базата в Суда в Крит, открита на 28 май 1969 г., са добавени 4 нови бази. Досега САЩ използваха въздушни бази в базата за ранно предупреждение Искири, военноморската база Саламин, Кастели, Каламата и Андравида.

Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната със САЩ, в което страните взаимно се задължават да защитават сигурността, суверенитета, независимостта и териториалната цялост срещу действия, които застрашават мира, включително въоръжено нападение или заплаха от агресия, подписано от Съединените щати и Гърция е актуализирано през октомври 2021 г. за срок от 5 години.

САЩ искат свои бази на източния фланг на НАТО, но без постоянно разполагане на военни в тях

САЩ подкрепят създаване на американски бази на източния фланг на НАТО, но искат да избегнат постоянно разполагане на военни в тях и пре...

В споразумението се посочва, че ако страните се договорят взаимно и в рамките на съответните вътрешни процедури, е възможно САЩ да се възползват от съоръженията на гръцките въоръжени сили в други региони. Имената на казармата Георгула във Волос, стрелбището в Литохору, казармата Янули в Александруполи (Дедеагач) и базата в Суда, които бяха отворени за използване от САЩ, също се споменават в актуализацията от октомври 2021 г.

Базата, създадена от САЩ в гръцкия град Александруполис, се превърна в голям арсенал. Пентагонът изпрати най-малко 400 танка и бронирани средства през юли. Базата е само на 45 км от Турция.

Президентът Ердоган при завръщането си от Баку обърна внимание към американските бази в Гърция. Той каза: „В момента САЩ имат 9 бази в Гърция. И така, срещу кого се създават тези бази, защо са тези бази там? Казват, че е „Срещу Русия.” Това е лъжа. Те не са честни.”

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа