Сцени на ужаса: как Китай изтезава уйгурите

3328
Сцени на ужаса: как Китай изтезава уйгурите
Снимка: Getty Images/Guliver

Махмуд Тоти от години няма контакт със синовете и снаха си. Той предполага, че са интернирани в лагер, но няма доказателства. Махмуд, който е от малцинството на уйгурите, е избягал преди години в Турция и едва сега разбира, че един от синовете му е осъден на повече от десет години затвор. Името му фигурира в документ, който съдържа и списък на затворниците в Синцзян („Xinjiang Police Files").

Синцзян е регион в Северозападен Китай, обитаван предимно от мюсюлманското малцинство на уйгурите. Посочено е и защо е предприет арестът: заради подготовката на терористични действия. Тоти плаче: „Как би могъл да планира терористични атаки, след като дори не знае как се държи нож? Що за живот е това - да не можеш да докоснеш и прегърнеш близките си?“

Какво се случва зад стените на лагерите

Китайските правителствени представители постоянно повтарят, че преследвания на уйгури няма. Човешките права се спазвали повече от когато и да било, а националностите живеели „в хармония“. Местата, които западната преса определя като лагери за интернирани, били всъщност образователни институции, чието посещение било доброволно. Световната общественост сега за първи път може да види кадри, които показват какво се случва зад стените на тези лагери.

"Xinjiang Police Files" е най-голямото изтичане на информация за държавните превъзпитателни лагери в Китай, което става достояние на обществеността. То съдържа информация за около 300 000 регистрирани от властите китайци, голямата част от които са уйгури. Съдържа и снимки от вътрешността на лагерната система.

Една серия показва например как надзиратели, въоръжени с дървени палки, водят затворник с оковани ръце и крака. Главата на мъжа е покрита с черен чувал, а в края на фотосерията той седи на специален стол за изтезания - каквито според организацията „Хюман Райтс Уоч“ се използват в китайските затвори. На други снимки се виждат надзиратели с автомати.

Експертите смятат, че в Синцзян са задържани близо един милион уйгури. През последните години бяха разпространени редица вътрешни правителствени документи по този въпрос, след което някои лагери бяха затворени, но други продължават да съществуват. Пак по преценка на експертите, правителството в Пекин провежда строга асимилационна политика спрямо уйгурите, която беше затегната още повече след идването на власт на президента Си Дзинпин през 2013 година и избухналите вълнения в региона.

Изтезания и изстрели

Наред с хиляди снимки на интернирани, направени в първата половина на 2018 година, изтеклата информация съдържа и тайни документи, учебни материали и текстове от речите на партийни функционери за отношението към уйгурите.

Посочени са и причините за задържането на множество от уйгурите. Един мъж например бил осъден на 20 години затвор „за подготовката на терористично действие“ – защото в продължение на часове слушал заедно с майка си записи, в които ставало дума и за „религиозни данъци“. Друг бил осъден на 10 години заради изучаването на религиозни текстове. Властите наказали с присъда от 12 години затвор и тренировките в едно фитнес студио.

От "Xinjiang Police Files" става ясно, че т.нар. образователни центрове са строго охранявани лагери. За разлика от твърденията на китайското правителство, лагерниците изобщо не се намират там доброволно. И опитите за бягство крият опасност за живота – при един такъв случай надзирателите дали предупредителен изстрел и казали на провинилия се, че ако направи втори опит за бягство, „въоръжената народна полиция ще открие огън по него“.

Източникът на информацията е анонимен

"Xinjiang Police Files" са били предоставени на германския антрополог Адриан Ценц от анонимен източник. По данни на учения информацията е от компютърната система на Бюрото за обществена сигурност в Синцзян. Източникът, който не желае да се разкрие от съображения за сигурност, успял да хакне системата.

Ценц казва, че данните са му били предоставени, без каквито и да било условия, заплащане не е било искано. В миналото Ценц активно се е занимавал с разобличаването на системата от лагери в Синцзянския регион. Сега експертът по Китай работи във Вашингтон и заявява, че "Xinjiang Police Files" показват „ново измерение“. Снимковият материал е „уникален“ и опровергава китайската държавна пропаганда, според която лагерите били „нормални училища“. Китайското правителство до момента мълчи относно разкритията.

Международните медии са проверили достоверността

Ценц предоставя материалите на международно обединение от 14 медии. Сред тях са Баварското радио, сп. „Шпигел“, BBC, „USA Today“ и френският „Le Monde“. Екип от репортери е проучвал автентичността на данните в продължение на седмици. Репортерите откриват уйгури, мигрирали в Истанбул и Амстердам, чиито роднини са изчезнали от години. Техните имена се откриват в списъка със задържани, който е част от документите.

Освен това били разчетени GPS-данните на някои от снимките, които доказват, че те наистина са направени в Синцзян. Направени са били проверки и от IT-специалисти, в резултат на което се установило, че следи от манипулации няма.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com