Сделка: Унгария купува изтребители от Швеция и ще я пусне в НАТО

1995
Сделка: Унгария купува изтребители от Швеция и ще я пусне в НАТО
Снимка: Getty Images

Унгария съобщи на 23 февруари, че е подписала споразумение за закупуване на четири изтребителя "Грипен", произведени от шведската компания SAAB. Междувременно Будапеща най-накрая се готви да одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО след дълго забавяне.

Унгария остана последният член на трансатлантическия военен алианс, който се противопоставяше на историческата молба на Швеция за присъединяване, която тя подаде през 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който миналата седмица отстъпи и заяви, че парламентът ще гласува ратификацията в понеделник, се срещна с шведския министър-председател Улф Кристершон. Премиерът на Унгария заяви, че е успял да "възстанови доверието".

Сделката за изтребителите

Унгария ще закупи самолетите и ще разшири свързания с тях договор за логистика, заяви Орбан. В момента Унгария наема самолети "Грипен" по договор, подписан през 2001 г.

"Ние не само запазваме капацитета си за противовъздушна отбрана, но и ще го увеличим, което означава, че ангажиментът ни към НАТО ще се засили, както и участието ни в съвместните операции на НАТО", заяви Виктор Орбан на съвместна пресконференция с Кристершон, цитиран от "Ройтерс".

Шведският премиер каза, че приветства сделката. "Както знаете, а и аз знам, че не сме съгласни с всичко, но сме съгласни, че трябва да си сътрудничим, където е възможно", заяви Кристершон.

Сделката за изтребителите вече беше свързвана с допускането на Швеция в Алианса: Орбан изнудва Швеция - явно ще я пусне в НАТО в замяна на изтребители.

Днес SAAB съобщи в официалния си сайт, че е получила поръчка "Грипен"-и за Унгария.

Унгария, Швеция и НАТО

Орбан, чието националистическо правителство поддържа тесни икономически връзки с Русия, неколкократно отлагаше ратификацията за приемане на Швеция в НАТО, като се позоваваше на недоволство от това, че Стокхолм критикува Унгария за постиженията ѝ в областта на върховенството на закона.

Кандидатурата на Швеция за членство в НАТО първоначално беше възпрепятствана и от Турция, която обвини Стокхолм, че подкрепя "терористични групи" - т.е. признатата за такава от Анкара Кюрдска работническа партия (ПКК).

Когато през юли турският президент Реджеп Ердоган даде сигнал, че ще пусне Швеция, САЩ заявиха, че ще продължат с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след консултация с Конгреса.

Още: F-16 и F-35 за Турция и Гърция: САЩ слагат юзди

Орбан пак зове за мир в Украйна, но при чии условия?

Орбан, който отказва да изпрати оръжия на Украйна и многократно критикува западните санкции срещу Русия, по-рано в петък отново призова за прекратяване на огъня в Украйна.

Той също така подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ за изборите тази година. "Надяваме се, че сегашният президент ще си отиде, а президентът Тръмп ще се върне и ще е с развързани ръце, за да сключи мир", заяви Орбан по държавното радио.

Премиерът на Унгария добави, че примирието е "единственото решение", тъй като "Русия не може да бъде принудена да коленичи във военния смисъл. Този конфликт няма решение на бойното поле", каза Орбан, но отново не спомена при чии условия трябва да се постигне мир. Както знаете, формулата за мир на Володимир Зеленски изисква пълно изтегляне на руските войски от окупираните територии на Украйна, а диктаторът Владимир Путин би искал "замразяване" на войната в настоящото положение.

Още: Орбан: Украйна трябва да е буферна зона между Русия и Запада

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com