"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия?

7465
"Северен поток" - дългата ръка на Путин в Германия?
Снимка: Getty Images

Данъчен служител открива информации за дарение от Русия в полза на германска фондация в размер на 20 милиона евро. Документите спешно започват да се издирват, но никой не може да ги открие. Оказва се, че служителка ги е отнесла вкъщи и изгорила в камината си. Това, което звучи като сценарий за криминален роман, всъщност се случва през пролетта на 2022 г. в Германия.

Не само това е притеснително. Изгорените документи са от Фондацията за защита на климата и околната среда в провинция Мекленбург-Предна Померания. Именно там завършват двата газопровода Северен поток 1 и 2.

Москва обвини Запада, че саботира разследването на експлозиите на "Северен поток"

"Западните режими" трябва да отговорят на официалните запитвания на руските власти във връзка с експлозиите в "Северен поток", а не да ...

САЩ искат да спрат строежа

Фондацията е основана в началото на 2021 година по изрично желание на министър-председателката на провинция Мекленбург-Предна Померания Мануела Швезиг, която е социалдемократка. По това време САЩ вече заплашват със санкции, ако строежът на “Северен поток 2” бъде завършен.

“Тази фондация работи като прикритие”, казва пред парламента главният секретар на Християндемократическия съюз Марио Чая. “Вместо да защитават климата, те са имали задачата да осъществят “Северен поток 2” на всяка цена и да избегнат санкции, за да улеснят работата на руската компания”.

Тръбопроводът е по-важен от опазването на околната среда

По устав на фондацията е разрешено да извършва търговска дейност, макар че тя се води фондация с идеална цел. В първоначалния вариант на устава се посочва, че фондацията трябва да "участва основно в завършването на "Северен поток 2". В изменения устав това изречение вече не фигурира, но мисията е изпълнена. Фондацията поема строителството на газопровода, като по този начин възлага поръчки и наема 80 дружества като подизпълнители.

Украйна с опровержение: Нямаме нищо общо с атаките срещу "Северен поток"

Високопоставен помощник на украинския президент Володимир Зеленски заяви днес, че Киев „няма нищо общо“ с миналогодишните а...

Тя закупува и кораба "Blue Ship", който е използван за монтирането на тръбите към дъното на Балтийско море. Освен това са придобити инструменти, превозни средства, колесни товарачи и различни други машини. Обемът на поръчките възлиза на 165 млн. евро.

20 милиона евро от Русия - без условия?

“Фондацията е имала единствената цел да бъде изпълнител на волята на Кремъл и „дългата ръка“ на Путин, за да проправя пътя на руския държавен концерн в бизнеса”, казва Чая в Бундестага.

Такава е позицията и на Либералната партия. "Кой вярва сериозно, че 20 млн. евро са били преведени от "Газпром" на тази фондация, за да се създават ливади с морска трева в Балтийско море? Никой не вярва в това!", казва Хаген Райнхолд, депутат в Бундестага от Мекленбург-Предна Померания. Основният въпрос е какво е очаквал Кремъл срещу тези 20 милиона.

Швезиг под натиск

Русия и Китай поискаха ускорено разследване на взривовете на газопроводите "Северен поток"

Разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" трябва да бъде ускорено. Това заяви вчера постоянният ...

Министър-председателката Швезиг продължава да твърди, че парите са били предназначени само за нестопанския сектор на фондацията, т.е. за опазване на климата и околната среда. Това обаче никога не е било формулирано писмено, а е било договорено на четири очи между Швезиг и ръководителя на "Северен поток 2" Матиас Варниг.

Самият Варниг е интересна фигура - бивш агент на ЩАЗИ от Източна Германия, който от десетилетия е близък довереник на Путин. Предполага се, че двамата се познават от времето, когато руският президент е бил агент на КГБ в Дрезден. По-късно Варниг се превръща в един от най-влиятелните германски мениджъри в Русия.

До началото на руската война в Украйна министър-председателката Швезиг работи активно за пускането на “Северен поток 2” в експлоатация. Защо до последно се придържа така ревностно към проекта, макар германското правителство междувременно да се беше отказало от него? Дали защото е знаела, че половината от 20-те милиона евро ще влязат в хазната на нейната провинция?

Паника, причинила политически проблеми

Факт е, че след началото на войната в Украйна Мануела Швезиг направи опит възможно най-бързо да се отърве от Фондацията за климата. През март 2022 г. тя обяви, че фондацията ще бъде разпусната, а капиталът ѝ ще бъде дарен на Украйна. До момента обаче това не е станало. Две от причините са съпротивата на борда на директорите на фондацията и фактът, че се води съдебно дело за отмяна на данъка, който е трябвало да платят върху дарението.

Москва обмисля да поиска обезщетение за "Северен поток" от чуждестранните компании в Русия

Председателят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин призова да се изчислят щетите, понесени от Руската федерация в резултат на в...

Това ни връща към данъчната декларация на фондацията, която остава необработена в продължение на месеци и накрая вече не може да бъде открита. Оказва се, че документът е бил грешно заведен от администрацията. Когато служителката, отговаряща за него, го открила съвсем случайно, тя явно е изпитала страх, че може да ѝ търсят лична отговорност. Затова изпадналата в паника жена изгорила документите. Всичко това обаче има и политически последствия.

“Камина-гейт” създава още проблеми

Швезиг твърди, че е научила за изгорените документи едва наскоро от пресата. Марио Чая не вярва на уверенията ѝ. Според него няма как местната министър-председателка да не е знаела какво се случва в администрацията ѝ. Швезиг едва ли ще може така лесно да се отърве от отговорност. Вероятно скоро ще ѝ се наложи да отговаря пред парламентарна анкетна комисия по тези въпроси.

 

Източник: Дойче веле

Турция отлага срещата за газовия хъб на Путин

Следствие на опустошителното земетресение ударило южната част на страната Турция се отлага срещата на върха за природния газ, която тря...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа