Шарл Мишел беше принуден да се обяснява за скъпите си пътувания

2445
Шарл Мишел беше принуден да се обяснява за скъпите си пътувания
Снимка: Getty

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отрече да е правил "екстравагантни" сметки за пътуване, след като честите му пътувания с частни самолети станаха обект на обществено внимание.

Мишел, който отговаря за организирането на срещите на върха на ЕС, заяви, че сметките му за пътуване са били по-високи от тези на неговите предшественици поради необходимостта да представлява Европа на световната сцена по време на пандемията от Ковид и войната в Украйна.

В поредица от интервюта за белгийски медии Мишел заяви, че лидерите на ЕС са го помолили да играе по-голяма международна роля и са му дали "пълната си подкрепа", когато мандатът му беше подновен за още две години и половина през март 2022 г.

Шарл Мишел иска по-бърз напредък за съюза на капиталовите пазари

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел иска по-бърз напредък за съюза на капиталовите пазари, става ясно от негова публикация в ...

Коментарите му дойдоха, след като "Le Monde" съобщи за използването от него на скъпи частни самолети, включително за кратки полети до Париж, както и до други градове като Берлин и Виена, добре обслужвани от търговски авиокомпании. Според документ, публикуван на уебстраницата му в Европейския съвет, през февруари Мишел е летял от Брюксел до Париж за среща относно борбата с тероризма в Сахел на стойност 4379 евро, вместо да използва често използваната бърза влакова линия, която свързва градовете за 1 ч. и 22 мин. За пътуванията си до второто седалище на Европейския парламент в Страсбург той редовно използва частни самолети, които са до 14 пъти по-замърсяващи за всеки пътник, отколкото търговските полети, като разходите му варират от 1283 до 9049 евро само за двупосочния билет.

Общите разходи, цитирани от "Le Monde", обаче са значително по-високи, тъй като публичният регистър не разкрива разходите за превоз на служителите на Мишел. Позовавайки се на копия от пътни сметки, които е видял, френското издание съобщава, че общите разходи за частния самолет за вечерята в Париж за обсъждане на Сахел са 35 750 евро, докато сметката само за едно пътуване до Страсбург възлиза на 35 000 евро, след като се вземат предвид разходите за антуража на Мишел.

През ноември 2022 година пътуването с частен самолет до Пекин, където Мишел и екипът му се срещнаха с китайския лидер Си Дзинпин, струвало 460 000 евро; публично бяха обявени само пътните разходи на Мишел в размер на 32 895 евро. По това време някои висши дипломати от ЕС изразиха недоумение относно пътуването, тъй като Мишел пътуваше без председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която контролира законодателството на ЕС и търговските сделки, които биха могли да засегнат Китай.

Според Politico, служителите на Европейския съвет са предвидили бюджет за пътувания на Мишел в размер на 1,9 млн. евро през 2024 г., което представлява 34% увеличение спрямо предходната година. В разговор с белгийския всекидневник "Le Soir" Мишел нито потвърди, нито отрече тези цифри, но защити разходите за пътуванията си, които на жаргона на ЕС се описват като "мисии". "Разходите са по-големи от преди, защото ситуацията го изисква. Но това не са екстравагантни разходи. Това е просто необходимост да се изпълняват международните действия в интерес на Европа", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа