Шефът на "Енергоатом" - Украйна, за последствията от изключването на АЕЦ "Чернобил" (ВИДЕО)

7317
Шефът на "Енергоатом" - Украйна, за последствията от изключването на АЕЦ "Чернобил" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Електроснабдяването на Чернобилската атомна централа беше напълно изключено на 9 март. Това се дължи на повреда на 750-киловатовия електропровод на Чернобилската АЕЦ - ПС "Киевска", съобщиха от енергийната компания "Укренерго". Според тях това се дължи на "вражеските действия на руските окупатори". Операторът се опасява, че при липса на вентилация радиоактивните вещества могат да попаднат в околната среда и „целият персонал ще получи опасна доза радиация“. Прекъснато е електрозахранването и в град Славутич.

МААЕ заяви, че "не вижда критични нарушения на безопасността". Агенцията посочва в изявление, че обемът на охлаждащата вода е достатъчен за ефективно отвеждане на топлината от резервоарите с отработено ядрено гориво. Междувременно руското Министерство на отбраната обвини украински националисти в атака на съоръженията, които осигуряват електрозахранване на атомната електроцентрала в Чернобил. Зам.-министърът на отбраната ген. Николай Панков нарекъл това „изключително опасна провокация“.

Напомняме, че на 24 февруари Чернобилската АЕЦ беше превзета от руската войска и се намира под контрола на руските военни. Оттогава на станцията дежури една и съща смяна – технически специалисти и охранители.

Пьотр Котин, ръководител на „Енергоатом“ на Украйна, говори в ефира на „Настоящее время“ за последствията от изключването на електрозахранването на атомната централа в Чернобил.

- МААЕ, изглежда, успокоява и казва, че всичко е наред, няма заплаха, поне по начина, по който аз мога да възприема това послание. С какви данни разполагате?

- Ако вземем ситуацията със загубата на захранване, която е, сега няма пряка заплаха за ядрената безопасност на обекта. В същото време от страна на МААЕ не бих направил толкова гръмки изявления, въпреки че признават, че нямат информация и нямат контакт с устройствата за радиационен мониторинг, които се намират там. Най-малкото това вече трябва да е тревожно, че ядрената безопасност е застрашена и радиационната безопасност, защото не се контролира в съответствие с правилата, които ни предписва МААЕ.

Нека обаче засега оставим това твърдение на съвестта им. Какво се случи? Приблизително преди няколко часа се появиха съобщения, че 750-киловолтовата линия до Чернобилската зона е прекъсната. Тази линия беше единствената действаща. Преди това там също бяха повредени 330-киловолтови линии, те също бяха изключени.

Изчезна захранването в цялата зона на Чернобил, включително и Чернобилската атомна централа, включително тези ядрени съоръжения, които имаме освен Чернобилската централа. А също и град Славутич, където живеят хора още от аварията, който беше построен веднага след аварията в Чернобилската АЕЦ - там живеят хора, работници на атомната централа, включително служители на нашето отделно подразделение. Градът е напълно без захранване днес.

Най-опасното в Чернобилската зона е хранилището СХОЯТ-1 (Система за съхранение на отработено ядрено гориво). Там има повече от 20 хиляди контейнера – това е отработено гориво, работило в активните зони на реакторите в Чернобилската централа, то е било извадено от реакторите там. И тези контейнери са там: мокро съхранение, охлаждано от помпи, водата се изпомпва и след това през топлообменници топлината се отстранява от тези контейнери. Ако отвеждането на топлината от тези контейнери спре, те постепенно ще се нагреят. И в крайна сметка ще достигнат температура, при която ще започне да се топи самият конструкционен материал, в който се намират прътите ядрено гориво. От този момент температурите ще достигнат такива стойности, при които самият ядрен материал, както и водата, която го охлажда, ще станат радиоактивни, водата ще излиза и ще отделя радиоактивни изотопи също под формата на пара във въздуха, в атмосферата, образувайки радиоактивен облак. И това, което ще се намира там на място, ще се разнася и пада, ще поврежда елементите на самото това хранилище, ще навлиза в почвата и т.н.

Но това е такъв катастрофален сценарий, който няма да се случи днес или утре, ще се случи след определено време, при условие че електрозахранването не бъде възстановено.

Днес захранването на тези помпи се осигурява от работата на дизелови генератори, които са предназначени за това, и въпросът е дали линията ще бъде възстановена, а за това е необходимо да се получи "зелен коридор" за служителите на „Укренерго“, да стигнат до мястото на повредата и да възстановят това място. Разбира се, необходимо е да се спре стрелбата, която се извършва там по стълбовете на електропроводите, да се извикат ремонтните екипи на „Укренерго“ и да се възстанови линията, да се възстанови цялото захранване. Или да се разчита на дизеловите генератори, които в работят в момента: че горивото ще бъде достатъчно, че може да се достави допълнително гориво и че няма да се провалят в работата си, както всеки друг механизъм, който рано или късно може да откаже.

- Правилно ли разбирам, че горивото на генератора ще стигне за 48 часа?

- Зависи от количеството гориво. Например в Запорожката атомна централа, според нашите правила, е необходимо да има гориво за три дни. Неотдавна преминахме към правило, през 2014 г. всъщност след оценка на заплахите за ядрените съоръжения в случай на военна катастрофа, преминахме към 10-дневен срок на резерва на това гориво. По такъв начин Запорожката ще работи 10 дни.

Приблизително същите параметри са в Чернобилската АЕЦ. Освен това трябва да се помни, че това, което МААЕ заяви, действително е така, че нивата на топлоотделяне върху тези касети са доста ниски. И дори ако няма никакво захранване, няма дизелови генератори, тогава такъв сценарий ще започне да се развива след около седем дни. Според нашите оценки някъде към седмия ден ще започне да се нагрява тази вода до стойности, които ще станат опасни за отделянето на радиоактивни вещества.

- Когато Русия нахлу в Украйна и всичко това се случи доста бързо, включително в зоната на отчуждение, се оказа, че целият персонал, поне някои от тях, ще уточните точно това, по същество останаха заложници и сега работят в извънредна ситуация. Никой не ги сменя - това са едни и същи хора, които обслужват атомната централа. Имате ли връзка с тях, в какво състояние са? Колко хора общо има там?

- Безспорно тези хора са в изключително тежко психологическо състояние там. Там са до стотина души по моя информация.

Трябва да кажа, че обектът Чернобилска атомна централа не е подчинен на нас, "Енергоатом", той е подчинен на ДАСФ, държавната администрация за зоната на отчуждение. Но ние имаме съвсем наблизо друг обект, който е наш – това е хранилище за отработено ядрено гориво и следователно ние също притежаваме информацията, която е там, и нашето съоръжение също е изключено.

Знаем също, че тези хора са работили всички тези 14 дни, това е една и съща смяна, но дори и тази смяна, първо, няма кой да я смени, и второ, необходими са "зелени коридори", за които с руснаците не е възможно да се постигне споразумение, защото по "зелените коридори", както знаем от други места, има обстрелване и тези зелени коридори не работят на 100%, има опасност. И трето, самият персонал не иска да напусне обекта дори за минута и да го остави на нашествениците, които съответно могат да навредят на ядрената и радиационната безопасност, защото разбират много малко за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа