Шотландия предлага узаконяване на всички видове наркотици за лична употреба

1356
Шотландия предлага узаконяване на всички видове наркотици за лична употреба
Снимка: iStock

Шотландия предложи днес да се декриминализира притежанието за лична употреба на всякакъв вид наркотици, като заяви, че това ще ѝ помогне да се пребори с наркотичната смъртност в страната, която е най-високата в Европа, предаде Ройтерс.

Регионалното шотландско правителство заяви, че мерките трябва да бъдат приложени от правителството на Великобритания в Лондон, което - според политическата структура на Обединеното кралство - решава казуси от рода на регулацията на наркотиците. Правителството в Единбург смята, че узаконяването на притежанието на наркотици за лична употреба ще позволи лицата с наркотични проблеми да бъдат лекувани и подкрепяни, вместо да бъдат подвеждани под отговорност, а на тези, които са в период на рехабилитация, ще се даде по-добър шанс да си намерят работа.

Осъдиха трансджендър жена на 8 г. затвор за изнасилване

Шотландски съд осъди на осем години затвор трансджендър жена, чиято присъда за изнасилване предизвика полемика, тъй като първоначално т...

"Въпреки че знам, че подобни предложения пораждат дебати, те са в унисон с нашата обществена политика на здравеопазване и следват националната ни кауза да подобряваме, както и да спасяваме човешкия живот", гласи изявлението на шотландския министър на лекарствената политика - Елена Уитам. "Ние работим усилено с властовите лостове, които имаме, за да намалим смъртността от наркотици, и макар да сме длъжни да направим още много, нашият подход просто е в противоречие със законодателството в Уестминстър, с което трябва да работим заедно", добави Уитам.

Говорител на премиера на Великобритания Риши Сунак отхвърли каквато и да е промяна с думите: "Не се планира промяна в твърдата ни позиция по отношение на наркотиците". Управляващата в Единбург Шотландска национална партия, която иска независимост за Шотландия, имаше сблъсък с британското правителство и по законопроекта за реформа на признаването на пола, пише БТА.

С 327 смъртни случая средно на милион души Шотландия е била с най-високата смъртност от наркотици в Европа за 2020 г., далеч пред следващата държава - Норвегия, която беше с 85, показва официалната статистика, на която се позовава Ройтерс.

На фона на факта, че наркотиците са незаконни в по-голямата част от света, някои държави декриминализираха в различна степен притежанието им. Здравни експерти твърдят, че това ще позволи на употребяващите системно наркотици да бъдат третирани като пациенти, а не като престъпници.

Новият лидер на шотландските националисти ще е известен през март

Шотландската национална партия ще избере своя нов лидер през март. Вътрешнопартийният вот ще се проведе между 13 и 27 март. Кандидатит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа