"Ще помогнем на Украйна": НАТО обяви създаването на своя мисия

7335
"Ще помогнем на Украйна": НАТО обяви създаването на своя мисия
Снимка: Getty Images/Guliver

Външните министри на НАТО решиха да "създадат мисия на НАТО". Това обяви полският външен министър Радослав Сикорски.

„Решихме да създадем мисия на НАТО. Това не означава, че отиваме на война, но означава, че сега ще можем да използваме възможностите на Алианса за координация, подготовка и планиране, за да подкрепим Украйна по по-координиран начин", каза той.

100 милиарда долара за Украйна

Bloomberg съобщи във вторник, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да се създаде фонд за Украйна на стойност 100 милиарда долара за пет години. Решението за създаването на такъв фонд трябва да бъде взето по време на юлската среща на върха на Северноатлантическия алианс във Вашингтон по повод 75-ата годишнина на НАТО.

Още: "Да спасим Украйна от Тръмп": НАТО готви 100 млрд. долара за Киев

Като част от предложението НАТО може да поеме, наред с другите задачи оперативни отговорности на САЩ като председател на Контактната група за отбрана на Украйна (UDCG), която координира доставките на оръжия за Украйна от приблизително 50 държави. Bloomberg твърди, че подобна стъпка, съчетана със значителната роля на командващия американските сили в Европа, генерал Кристофър Каволи, може да предпази от големи политически промени, които могат да настъпят след президентските избори в САЩ през ноември .

Фондът е "ценна инициатива"

Идеята на генералния секретар на Северноатлантическия алианс беше обсъдена по време на срещата на външните министри на НАТО в Брюксел. Радослав Сикорски го смята за „ценна инициатива“. „Би било важно Владимир Путин да разбере, че ние планираме - ако е необходимо, да сме насреща няколко години. Не може да го спечели за няколко месеца или дори за година или две. Като Северноатлантически алианс ние сме 20 пъти по-богати от него и ако се наложи, можем да си позволим дългосрочен конфликт“, подчерта ръководителят на полската дипломация в четвъртък.

Още: Столтенберг: НАТО не е и няма да бъде част от конфликта в Украйна

„100 милиарда долара са много пари. Смятам, че един политически сигнал би бил важен. Ако трябва да ги харчим справедливо, т.е. пропорционално на БВП, тогава въпросът си заслужава да бъде разгледан . Както се случва сред съюзниците, не всички са съгласни веднага, но постигаме позиции. Смятам, че това е ценна инициатива“, каза още Сикорски.

„Не знам нищо за това“  - така той отговори на въпроса дали идеята за създаване на фонд и по-активна роля на НАТО в координирането на подкрепата и обучението за Украйна е "бягство напред" и опит за да се предпази от потенциален политически обрат в Съединените щати, ако президентските избори Доналд Тръмп победят в тази страна.

Решение за създаване на мисия на НАТО

Радослав Сикорски обясни, че по време на приключилата среща министрите са "решили да създадат мисия на НАТО" . Това не означава, че отиваме на война, но означава, че сега ще можем да използваме способностите за координиране, обучение и планиране на Северноатлантическия алианс, за да подкрепим Украйна по по-координиран начин“, подчерта той.

Още: Какво очаква Украйна от НАТО?

На въпрос относно двустранните споразумения за сътрудничество в областта на сигурността, ръководителят на полската дипломация потвърди, че работата по такова споразумение между Варшава и Киев е „вече сравнително напреднала“ , но все още няма дата за подписването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа