Ще се приложи ли? До 5 години затвор грози воюващите в Украйна поляци

4095
Ще се приложи ли? До 5 години затвор грози воюващите в Украйна поляци
Снимка: Getty images

До 5 години затвор - такова наказание предвижда Наказателният кодекс на Полша за служба в чужда армия без разрешение. Същото заплашва и за организиране на набор в чужда армия. Тези закони рядко са били прилагани, но теоретично биха могли скоро да станат обект на множество присъди. С това трябва да се съобразяват поляците, които рискуват живота си, воювайки в Украйна, пише полското издание Rzeczpospolita.

Фактът, че поляците се бият в чуждестранния легион на въоръжените сили на Украйна, вече не е тайна за никого. През последните дни медиите съобщиха за смъртта на двама от тях: Кшищоф Тифел и Ян Шеремет, които загинаха близо до Бахмут. Информационният портал Onet писа за смъртта на полякинята Даниела С.

Също така е неоспоримо, че повечето поляци се бият без разрешителни. До април, преди влизането в сила на закона "За защита на отечеството", те се издаваха от Министерството на вътрешните работи и администрацията (MVDiA) и Министерството на отбраната, но в момента само от Министерството на отбраната.

До края на октомври са получени 34 заявления за получаване на разрешения за служба в чужда армия, 25 от които са свързани със служба във въоръжените сили на Украйна. Само две бяха оценени положително. Други 14 положителни решения са взети от МВР. Още: Във Варшава кръстиха улицата пред руското посолство "Алея на жертвите на руската агресия"

Доброволците, разбира се, са много повече. „Броят на поляците, които се бият в Украйна, може да е няколко десетки, ако не и няколкостотин“, каза Мирослав Чех, журналист, бивш депутат и украински активист, пред Rzeczpospolita през май.

Такива лица ще бъдат ли наказани? Заместник-министърът на отбраната Войчех Скуркевич даде да се разбере доста ясно, че няма да го направят. „Въпросът за изключването на наказателна отговорност и оценката на законосъобразността на наказанието за участието на полски граждани в действия, предприети в защита на Украйна, зависи от решението по отношение на оценката дали изпълнението на полски гражданин на задължения във въоръжените сили на Украйна или в друга украинска военна формация отговаря на интересите на Полша, дали отговаря на международните норми и международната политика на нашата страна и какво влияние ще има това върху задачите, изпълнявани от полските въоръжени сили“, той пише в отговор на депутатско искане от Hanna Gill-Piątek.

От изявленията и действията на представителите на управляващия лагер става ясно, че те смятат борбата срещу руснаците за съответстваща на интересите на Полша и международната политика на страната. Според зам.-министъра това ще повлече „изключване на наказателна отговорност“. Как ще изглежда на практика Скуркевич обаче не уточнява.

Запитването, на което той отговори, е дали правителството е заинтересовано от приемането на законопроект на Сената, предвиждащ освобождаване от отговорност на лица, служещи в украинските въоръжени сили или други украински формирования през 2022 г. Проектът заседна в "дългата кутия" на Сейма, а неговият автор, независимият сенатор Кшищоф Квятковски, смята, че аболицията (прекратяването на наказателното преследване) би била по-добро решение от неясните обещания на Министерството на отбраната.

Столтенберг: Войната в Украйна може да прерасне в конфликт между НАТО и Русия

"Войната в Украйна е ужасна. Тя може да прерасне в конфликт между НАТО и Русия. Всеки ден работим, за да избегнем това." Това каза гене...

„Службата без разрешение в чужда армия е формално престъпление, което означава, че не само съдът, но и прокурорът може да реши да прекрати делото, но едва след разследване на обстоятелствата на престъплението. Затова подлагаме доброволци от Украйна на разследвания, разпити, за сега без гаранции за положителни решения“, казва Квятковски.

„Може би има някакво споразумение между Министерството на отбраната и главния прокурор и те са дали някакви указания на прокуратурите, но какво ще стане, ако г-н Гжегож Браун (ултрадесен политик – бел. прев.) дойде на власт след няколко години?“ - пита Анджей Турчин, адвокат, специалист по защита и огнестрелни оръжия. Той също така твърди, че доброволците от Украйна ще бъдат най-добре защитени от нов закон.

Квятковски казва, че ще следи за разглеждането на проекта от Сейма и добавя, че това е дълг на Полша към доброволците.

„Много от тях не отиваха на война, тя сама дойде при тях, защото, например, те живееха в Източна Украйна, имаха семейства и къщи там“, добавя той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Украйна е по-страшно отколкото в Газа: Сапьор от ЦАХАЛ сравни украинската и израелската армии

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Българка в Словакия: Направиха Фицо мъченик и герой, а партията му - борец за свобода

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com