Ще воюва докрай: 4 глобални задачи пред Путин, за да възстанови Руската империя

13548
Ще воюва докрай: 4 глобални задачи пред Путин, за да възстанови Руската империя
Снимка: принтскрийн/Telegram

Руският диктатор Владимир Путин се стреми към глобално преразпределение на света, в което завладяването на Украйна е само един от етапите към връщането на т.нар. "исторически руски земи". В неговите разбирания за улесняването на този процес са необходими различни по мащаб и сила конфликти в поне няколко точки в света като в плановете му всичко това трябва да отнеме между 10 и 15 години. Това е мнението на ръководителя на Службата за външно разузнаване на Украйна Александър Литвиненко.

"Войната срещу Украйна се възприема от Кремъл като важен, но не единствен фронт за Русия, която всъщност води световна война със САЩ и Запада", пише Литвиненко в своя статия, публикувана в "Интерфакс-Украйна".

По думите му Путин си е поставил 4 задачи: 

  • Първата задача е осигуряване на вътрешна стабилност, мобилизиране на населението и икономиката и увеличаване на производството на оръжия и военна техника. Вътрешната стабилност е осигурена като либералната и крайнодясната опозиция е унищожена или маргинализирана. Целта е през 2028 г. обемът на военното производство на Русия да бъде възстановен до този, който тя е имала в началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.
  • Втората задача е формирането на алтернатива на Запада. Путин иска на всяка цена да сломи волята на Запада за конфронтация, да убеди западните елити, че те ще загубят и трябва да се оттеглят мирно, и да покаже, че Западът е просто един регион. Всичко това трябва да се случи чрез коалиция на "мнозинството" - т.нар. формат "Глобален Юг+", който да насърчава алтернативни политически и икономически ценностни модели. За Путин битката със Запада има ценностен характер. И той е готов да използва в нея ядрен шантаж. За целта е важно също укрепването на военния потенциал на Русия, Китай и други страни от "коалицията". Резултатът от войната срещу Украйна има глобално значение и ще се превърне в мощен тласък за промяна на глобалния баланс.

Не е маловажно, че стремейки се да създаде международна коалиция, Путин флиртува с мюсюлманите в Русия. Въпреки недоволството на много руснаци, Кремъл, например, позволи на чеченския лидер Рамзан Кадиров  да извърши публична извънсъдебна екзекуция на лице, заподозряно в оскверняване на Корана.

Путин не пренебрегва и антисемитските прояви като инструмент за установяване на отношения с пропалестинския лагер. На среща на силите за сигурност след погромите на летището в Махачкала, Дагестан, руският диктатор неслучайно не осъди антисемитизма като такъв, а по-скоро изрази недоволство, че е бил проявен по неконтролиран начин.

  • Третата задача е подготовката за агресия срещу други страни - на първо място Молдова, балтийските страни, а също и всички държави, които са били западни региони на бившия СССР. Агресията ще се води под претекс за защита правата на рускоговорящите в тези страни. Затова Москва разгръща шпионска мрежа, създават се руски бизнеси в тези държави, върви подготовка за подривна дейност на инфраструктурата.
  • Четвъртата задача е разпалване на конфликти в Близкия изток, Африка и на Балканите с помощта на останките на ЧВК „Вагнер“ и агенти на ФСБ и други специални служби. Москва вече има подход, при който действията на нейните наемници се координират с агенти в местните власти. ОЩЕ: Зеленски: Получаваме информация, че Русия може да провокира конфликт на Балканите (ВИДЕО) Руснаците се стремят също да се възползват от отслабващите позиции на Запада в Африка.

Путин е готов да води войната в Украйна докато е необходимо. Той е убеден, че има достатъчно ресурси за дълъг период от време като същевременно е сигурен, че вътрешните ресурси на Украйна "се приближават към пълно изчерпване". Непосредствените му задачи в Украйна са:

  • унищожаване на критичната инфраструктура през зимата (електроцентрали, петролни рафинерии, транспортни възли);
  • подкопаване на единството на украинците чрез подклаждане на амбиции и провокиране на военните срещу политическия елит. В Украйна трябва да се формира критична маса от недоволство от политиката на сегашното правителство, Зеленски да бъде сменен и Украйна да потъне в хаос. Така Западът не само ще спре помощта за Киев, но и ще настоява за спешни преговори и спиране на войната. ОЩЕ: Киев: Русия активизира шпионите си в Украйна, иска да скара политиците и военните

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ново оръжие за Украйна в морето: Русия унищожи едно с хеликоптер (ВИДЕО)

Рев и сълзи: Руски Су-34 и пилотите му останаха завинаги в Украйна, твърди руски източник

Нова руска бомба в Белгород: Руснаците са "загрели" преди да ударят 30-тина руски къщи

Руски затворници "плачат" на Путин: Не ни плащат, не ни считат за войници (ВИДЕО)

Планът на Нидерландия кога да достави F-16 нa Украйна се изяснява

Разстреля шестима руски офицери, докато спят: Издирва се руски войник от украински произход

Американски войник е задържан в Русия

Китай е поел ангажимент да не продава оръжие на Русия, твърди Макрон

Заради "провокативната политика" на Макрон: Русия привика френския посланик

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.05 - "Група 13" с нов удар по руския флот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа