Швеция остана без боклук и внася от чужбина заради революционната си система за рециклиране

7116
Швеция остана без боклук и внася от чужбина заради революционната си система за рециклиране
Снимка: Getty Images/Guliver

Швеция се справя толкова добре с рециклирането, че само за няколко години й се наложи да внася боклук от други страни, за да може да поддържа рециклиращата си система. От 2011 г. насам под 1% от отпадъците на страната годишно се пращат в депа.

Системата в Швеция е толкова напреднала заради културата за опазване на околната среда. Швеция беше една от първите държави, въвели високи данъци върху твърдите горива през 1991 г. и днес почти половината от електричеството в страната идва от възобновяеми източници.

"Шведите обичат да са сред природата и знаят, че трябва да се грижим за нея. Работихме усилено върху комуникацията с хората, за да могат те да осъзнаят нуждата да рециклират, а не да хвърлят отпадъците си на открито", заявява Анн-Карън Грипуел, директор комуникации на Шведската асоциация по рециклиране.

С времето Швеция е внедрила последователна национална политика по рециклирането, при която, на практика, отпадъците се изгарят, за да се ползват за отопление и електричество. Така, макар частни компании да се ангажират с по-голямата част от работата по внос и изгаряне на отпадъци, енергията отива в националната отоплителна мрежа, за да бъдат отоплявани шведските домове през зимата, пише Independent.

"Това е причината да имаме тази повсеместна мрежа, за да можем да използваме изгарянето на отпадъци за отопление. В Южна Европа не ползват изгарянето на отпадъци за отопление, всичко просто отива в комина. А ние го използваме като заместител на изкопаемите горива", допълва Грипуел. И тъй като Швеция не може да произведе достатъчно боклук, се налага да внася такъв от съседите си.

Шведската рециклираща политика обаче има и своите критици. Те твърдят, че страната не изпълнява истинско рециклиране, пращайки отпадъците да бъдат изгорени. Управители на компании, произвеждащи хартия, твърдят, че дървесните влакна могат да бъдат използвани до 6 пъти преди да се превърнат в пепел. Според тях, когато Швеция изгаря хартията преди това й оползотворяване, тя пилее потенциала на истинското рециклиране.

Според Грипуел внасянето на отпадъци за рециклиране от други държави е временна ситуация. "В страни от ЕС има забрана на депата за отпадъци, така че вместо да плащат глобите, тези правителства ни изпращат отпадъците си. Но те трябва да изградят собствени системи, за да намалят отпадъците си, както правим ние", допълва тя.

"Надяваме се, че отпадъците ще бъдат изгаряни в "родните" им страни. Но за да се използва рециклирането за отопление, са нужни отоплителни и охлаждащи системи по райони, което е свързано с инфраструктура, която пък отнема време", заявява Грипуел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа