Скандалното голо парти, което разтресе цяла Русия - интервю по темата

12371
Скандалното голо парти, което разтресе цяла Русия - интервю по темата
Снимка: Getty images/Guliver

"Голото парти", организирано от блогърката Анастасия Ивлеева в московския клуб „Мутабор“, предизвика огромен скандал в Русия, последван от вълна извинения от звездите на шоубизнеса, включили се в празненството, сред които и Филип Киркоров.

Снимките и видеозаписите от партито предизвикаха огромно възмущение и сред близките до властта активисти. Участниците в тържеството бяха заподозрени и в т.нар. „пропаганда на ЛГБТ“, клубът бе затворен за един месец, а много от руските телевизионни канали, както и други медийни и рекламни компании замразиха контрактите си с гостите на партито.

Музикалният критик Артемий Троицкий, който в Русия е обявен за „чуждестранен агент“ и от 2014 година живее в Талин, има обяснение за вдигналия се шум. Ето какво каза той пред Дойче веле:

Още: Путин с обещание към Си Дзинпин: Най-малко 5 години ще се бием в Украйна

ДВ: Защо тази история, която засяга единствено жълтата преса, стигна до федералните телевизионни канали? Защо стана важна за руската власт?

А. Троицкий: Мисля, че причините са две и са съвсем очевидни. Първата е затягането на гайките в Путинова Русия, която вече окончателно се е превърнала във фашистка държава. От което следват репресии не само от политически, но и от идеологически и морален характер. Втората причина са изборите. Те са предрешени, но Путин държи на консервативната руска публика, която е ядрото на неговия електорат, и затова иска да се представи пред нея като борец за нравственост – на фона на разюздания елит, нехаресван от народа.

ДВ: Вие смятате, че масовата аудитория сега злорадо ще очаква разправа с участниците в партито, немалка част от които – като например Филип Киркоров, макар и формално казват, че поддържат линията на партията и правителството. Те имат много поклонници – те няма ли да се разочароват, ако властта „посегне“ на техните любимци?

А. Троицкий: Разбира се, че има определен риск. Но да се каже за Киркоров, че е народен любимец, ще е малко прекалено. Понятията известност и реална популярност не са идентични – певецът Николай Басков например, е много известен, защото постоянно е на екрана. Но той няма хитове. А блогърката Анастасия Ивлиева представлява този сегмент на руските медии и тази част от публиката, която администрацията на Путин отдавна е отписала – младежта, съвременната космополитна младеж, която като цяло е прозападна. Според мен тази публика е изгубена за Путин.

Още: В Русия задържаха ученик за предполагаема подготовка на масова стрелба в училище

ДВ: Вие сте бивш главен редактор на руското издание на „Плейбой“. Смятате ли руснаците за толкова големи пуритани, че да се скандализират от „голо парти“?

А. Троицкий: Руснаците изобщо не са пуритани. В сексуално отношение Русия – както и бившият СССР – са много разюздани. А сега, според мен, сексуалната разюзданост нарасна още повече. Известно е, че когато в страната нещата не вървят, когато ситуацията е депресираща и има и икономически, и политически, и идеологически проблеми, най-евтиният начин да се отвлечеш от всичко това е сексът. Не съм чел статистика по въпроса, но съм напълно сигурен, че в съвременна Русия всички видове порносайтове и други подобни се чувстват максимално добре.

Неотдавна прочетох една забавна история – как в Москва била организирана засада в обществена сауна, където имало оргия, и били задържани над 30 души, все голи. Така че, не – руснаците не са пуритани. Въпросът е друг – да бъде впечатлена консервативната публика, която може би смята, че Путин не е достатъчно твърд във военен план, недостатъчно фундаментален по отношение на защитата на традиционните ценности и т.н. С други думи става въпрос предимно за хората над 50-60 години, а това е съществена част от руското население.


Още: Журналистката, отстранена от изборите в Русия, прави партия

Интервю на Марина Иванова, Дойче веле

Руският Върховен съд потвърди забраната противник на Путин да се яви на изборите

Русия отговори за поредния си взривен кораб

Руската централна банка със специално изявление

Иран привика руския посланик

Пожар избухна на руски атомен ледоразбивач

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Трета система Patriot от Германия отива в Украйна

Като у нас: Бой в грузинския парламент, но заради копиран от Русия закон (ВИДЕО)

При инцидент във въглищна мина в Полша: Пострадаха миньори, има и изчезнали

Руснаците показаха ВИДЕО от изпитанието на свой морски дрон-камикадзе с 250 кг експлозив

Китайски автомобил се самозапали и едва не уби водач в Русия (ВИДЕО)

Зеленски поиска от Блинкен две системи Patriot за защита на Харковска област

Папата каза дали да се изключим от социалните мрежи

Русия стреля все повече с "Кинжал", Украйна вече прехваща много по-малко ракети

Вторият човек след Путин: Николай Патрушев е назначен за помощник на диктатора

Победителят в "Евровизия" иска трети пол в Швейцария

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа