Скопие: България и Гърция ще наложат вето на Щефан Фюле за наследник на Аштън

23908
Скопие: България и Гърция ще наложат вето на Щефан Фюле за наследник на Аштън

България ще бъде втората страна след Гърция, която ще наложи вето на кандидатурата на еврокомисаря Щефан Фюле за наследник на Катрин Аштън на поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността. Това твърди брюкселският седмичник „Нова Европа”, предаде македонското електронно издание Бриф.

Според седмичника, Фюле бил смятан за единствения виновен за лошия доклад на ЕК за напредъка на България в рамките на верификационния механизъм за сътрудничество, който, според „Нова Европа” е направен с цел да бъде свалено правителството на Пламен Орешарски, водено от Социалистическата партия и да се даде подкрепа на консервативната партия ГЕРБ на Бойко Борисов.

Щефан Фюле: Има надежда за интегриране на Косово в ЕС

Щефан Фюле даде лека надежда при посещението си в Прищина за започването на нов етап в интеграцията на Косово в ЕС, ако Прищина постигн...

„Европейската комисия не трябва да се намесва във вътрешните работи на страните-членки и със сигурност някой ще си плати за това. Първият най-вероятно ще бъде еврпокомисарят Щефан Фюле, който е отговорен за българския доклад. Той се надява след изборите да стане ръководител на Европейската служба по външните работи. Но разбрахме, че след Гърция, и България ще наложи вето”, пише в текста на „Нова Европа”, цитиран от македонската агенция МИА.

Според изданието, ако Гърция смята да наложи вето заради настояването му за напредък в евроинтеграцията на Македония, това означава, че и България ще бъде против по-нататъшния ангажимент на чешкия политик.

„Очевидно, че гръцко-българското сътрудничество, което се затвърди със съвместното вето върху македонската евроинтеграция, сега продължава с отмъщение към комисаря по разширяването”, коментира македонското издание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа