След Брюксел САЩ и Русия с признаци за връщане към нормалните отношения

8840
След Брюксел САЩ и Русия с признаци за връщане към нормалните отношения
Снимка: Getty Images

САЩ биха искали да се върнат към нормален диалог с Русия и това е напредък. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за ТАСС по време на посещението си в Москва.

"Бихме искали нормалният диалог да се върне. Имаме напредък. Когато дойдох тук, президентът Путин любезно намери време да се срещне с мен, за да се опитаме да намерим решение на един много сложен проблем”, заяви Кери. Американският държавен глава заяви също, че с руския външен министър Сергей Лавров имат "много продуктивни отношения и можем ефективно да разделяме противоречията от съвместната работа”, предаде БГНЕС.

За три седмици са убити 600 бойци на ИД, твърди Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, около 600 членове на „Ислямска държава“ са били ликвидирани в Сирия в последни...

Сирия

Сирия да остане единна държава, а терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джебхат ан Нусра“ да бъдат унищожени – за това се съгласиха държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров в Москва.

"Главната точка в дневния ред на сътрудничеството между Русия и САЩ е противодействието на екстремизма”, заяви Кери. "Ние имаме широка програма с Русия, но най-важните неща очевидно са Сирия, Украйна, противодействието на насилието и екстремизма, както и съвместните ни усилия за укрепването на мира и стабилността в Близкия изток и други региони”, каза той.

Кери подчерта, че сътрудничеството в Сирия е необходимо за предотвратяване на нови терористични нападения.

Държавният секретар на САЩ заяви на пресконференция с руския външен министър, че терористичните нападения в Белгия тази седмица са засилили решимостта за установяване на стабилност в Сирия. Терористичната организация "Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март, при които загинаха над 30 души, контролира значителна територия в Сирия.

Борисов нарежда, НС изпълнява: Закриха комисията за намеса на Русия и Турция

Дословно следвайки "нареждането" на премиера Бойко Борисов, парламентът закри временната комисия, която трябваше да установи дали има н...

Русия и САЩ се съгласиха след преговори в Москва да използват влиянието си върху враждуващите страни в сирийския конфликт, за да ги убедят да ускорят усилията за политическо решение, предадоха световните агенции.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че двете страни са потвърдили необходимостта от по-скорошно започване на преки преговори между сирийското правителство и опозицията.

По думите на Кери Вашингтон и Москва ще се опитат в следващите няколко дни да убедят сирийския президент Башар Асад да "вземе правилното решение" за "ангажиране с политически процес, който да доведе до истински преход", предаде БНР.

Лавров обаче не каза дали Русия е готова да окаже някакъв натиск конкретно върху Асад. Той само заяви, че Москва ще насърчи всички страни да се ангажират с принципите на преговорите в Женева, които се водят с посредничеството на ООН.

Украйна

Руски съд призна Савченко за виновна за смъртта на журналисти

Руски съд призна украинката Надежда Савченко за виновна за смъртта на руски журналисти в Донбас. Тя е призната за виновна и за незаконн...

Държавният секретар на САЩ отбеляза още, че за мира в Украйна е необходимо пълното прилагане на Минските споразумения.

"Ако можем да постигнем напредък по украинския въпрос, аз съм абсолютно сигурен, че ще бъдем в състояние да подобрим отношенията между САЩ и Русия, между целият свят и Русия много бързо”, каза Кери. Той призова за предприемане на стъпки за урегулиране на ситуацията в Украйна. „При решение на украинския въпрос, отношенията между САЩ и Русия ще се подобрят бързо”, каза подчерта отново американският политик.

Държавният секретар на САЩ съобщи, че санкциите на страната му спрямо Русия ще бъдат свалени след като тя изпълни всички точки на Минските споразумения, предаде Regnum, цитирана от "Фокус". "Повтарям обещанията на президента на САЩ Барак Обама, че санкциите ще бъдат свалени, ако всички точки на Минските споразумения бъдат изпълнение, включително и извеждането на всички оръдия и войски и възвръщането на суверенитета на украинската граница“, заяви Кери.

В началото на месеца Обама продължи с още една година действието на американските санкции по отношение на Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Руският президент Владимир Путин изрази надежда за конструктивно обсъждане, което да позволи сближаване на позициите на Москва и Вашингтон за Сирия и Украйна. Според него постигнатият досега напредък по сирийския въпрос е резултат от позицията на американския президент Барак Обама.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа