След седмици на интензивни земетресения: Вулкан изригна в Исландия (ВИДЕА)

4501
След седмици на интензивни земетресения: Вулкан изригна в Исландия (ВИДЕА)
Снимка: iStock

Вулкан в югозападната част на Исландия е изригнал и е изхвърлил лава и дим на голяма територия след седмици на интензивни земетресения, съобщи метеорологичната служба на страната.

Опасявайки се от значително изригване на полуостров Рейкянес, през ноември властите евакуираха близо 4000 жители на рибарското градче Гриндавик, след като районът беше засегнат от над 1000 земетресения за 24 часа.

ОЩЕ: Заради опасност от изригване на вулкан: Исландия обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Предупреждение

"Предупреждение: Изригването е започнало северно от Гриндавик при Хагафел", съобщи Метрологичната служба на уебсайта си на 18 декември, като отбеляза, че изригването е започнало само на няколко километра от града и пукнатините в земята се простират към селото, разположено на около 40 км югозападно от столицата на Исландия Рейкявик.

"Сеизмичната активност заедно с измерванията от GPS устройствата показват, че магмата се движи на югозапад и изригването може да продължи в посока Гриндавик", заявиха от Метеорологичната служба.

"На секунда са излизали от 100 до 200 кубични метра лава, което е няколко пъти повече, отколкото при предишни изригвания в района", заяви исландският сеизмолог Кристин Йонсдотир пред обществената телевизия RUV.

Местната полиция съобщи, че е повишила нивото на тревога в резултат на изригването, а гражданската защита на страната предупреди обществеността да не се приближава до района, докато аварийните служители оценят ситуацията.

Международното летище в Рейкявик, което се намира наблизо, остана отворено, макар и с многобройни закъснения както при пристигащите, така и при заминаващите.

Евакуация

През последните години на полуостров Рейкянес бяха регистрирани няколко изригвания в ненаселени райони, но последното изригване може да представлява риск за град Гриндавик.

Въпреки че на жителите беше разрешено да се върнат в домовете си, а някои предприятия бяха отворили отново, те нямаха право да остават да нощуват или да се разхождат из града.

Тази седмица те очакваха да получат актуална информация, за да разберат дали правилата за евакуация ще бъдат отменени навреме за Коледа. През последните два месеца в района бяха регистрирани хиляди земетресения, но през последната седмица магнитудът им намаля, което накара някои експерти да смятат, че рискът от изригване е намалял.

Много хора от града се борят с недостига на жилища, а някои се ядосват, че все още не им е позволено да останат в домовете си през нощта.

Съобщава се, че наскоро един човек, който живее в Гриндавик, е бил заплашен с арест, след като е нарушил правилата, за да остане у дома със съпругата си за няколко нощи.

СПА центърът "Синята лагуна", една от най-популярните туристически атракции в страната, беше отворен отново на 17 декември, но на 18 декември не приемаше резервации.

Рейкянес е вулканична и сеизмична гореща точка югозападно от столицата Рейкявик. В Исландия се намират 33 активни вулканични системи, което е най-големият брой в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com