След срещата на Мей с Юнкер - окуражителни слова и нищо друго

1693
След срещата на Мей с Юнкер - окуражителни слова и нищо друго
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма напредък по отношение на желанието на британския премиер Тереза Мей да постигне нов компромис по споразумението с ЕС относно Brexit и по-точно за предпазния механизъм за ирландската граница. Сегашната договорка де факто позволява митническите правила на ЕС да действат по границата с Ирландия и Северна Ирландия независимо дали и кога ще има бъдещо търговско споразумение между ЕС и Великобритания.

Още преди късната среща на Мей с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, бившият премиер на Люксембург показа пред камери лепенка на лицето си и обяви, че се порязал, докато се бръснел - за да не си мислели медиите, че Мей го е нападнала, след като излязат от срещата си. Двамата не дадоха обща пресконференция след срещата и не се ръкуваха преди нея.

Великобритания остава предпочитана от студентите въпреки Brexit

Въпреки неяснотите около Brexit, Великобритания остава една от най-предпочитаните дестинации за висше образование. Тази година обаче ка...

След срещата Юнкер и Мей публикуваха съвместно изявление. В него се казва, че двамата обсъждат какви допълнителни гаранции могат да бъдат дадени на депутатите и "и двете потвърдиха ангажимента си да избегнат твърда граница на остров Ирландия и да зачитат целостта на вътрешния пазар на ЕС и на Обединеното кралство", пише Агенция "Фокус".

Все пак Мей беше по-словоохотлива. Тя  заяви, че е подчертала необходимостта от "правно обвързващи промени в ирландската предпазна мярка". "Ние се съгласихме, че работата за намиране на решение ще продължи със същото темпо, времето е от съществено значение и в наш интерес е Обединеното кралство да напусне ЕС по един правилен начин. И така, постигнахме напредък", каза Мей.

Тя и останалите 27 лидери на ЕС договориха споразумение за оттеглянето на среща на върха на 25 ноември миналата година, но британският парламент го отхвърли с мнозинство на 15 януари. Оттогава Мей и нейните министри се срещаха отново с лидерите на ЕС и техния преговарящ Мишел Барние, за да ги призоват да преразгледат текста, за да намерят начин да умиротворят евроскептичните депутати.

А междувременно агенция Bloomberg обяви, че до 15 британски министри може да гласуват за блокиране на излизането на страната от Европейския съюз на 29 март, в случай че няма сделка за Brexit. Според агенцията въпросните министри искат да подкрепят инициатива, координирана от депутатката лейбъристка Ивет Купър и колегата ѝ консерватор Оливър Летуин, с цел забавяне на излизането на Великобритания, докато не бъде постигнато споразумение с ЕС.

Трима депутати напускат Консервативната партия на Тереза Мей заради Brexit

Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я напуснаха в знак на недоволство от сделката за Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа