Лидерите на ЕС одобриха споразумението с Лондон за Brexit

6001
Лидерите на ЕС одобриха споразумението с Лондон за Brexit
Снимка: Pixabay

Лидерите на 27-те държави членки на Европейския съюз одобриха условията на историческото споразумение с Великобритания на специална среща на високо равнище в Брюксел. "ЕС-27 одобри споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС - бел. ред.) и политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство". Това написа с социалната мрежа Twitter председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС положиха единодушно подписите си под документа по-малко от час след началото на срещата. Още в събота Туск обяви, че споразумението има зелена светлина, след като Испания оттегли в последната минута ветото си за Гибралтар, след като Великобритания обеща да води отделни преговори по въпроса.

Споразумението за напускането на Лондон от Общността сега трябва да бъде одобрено от британския парламент в началото на декември – доста трудна стъпка с оглед на опозицията, която среща премиерът Тереза Мей от депутатите, включително тези от собствената ѝ Консервативна партия.

Сделката бе предшествана от близо 18-месечни преговори между Лондон и Брюксел, които започнаха след като Великобритания задейства член 50 от Лисабонския договор след референдума през 2016 година. Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 29 март 2019 година.

Реакции

Междувременно британският премиер Тереза Мей призова нацията да подкрепи нейния проект за Brexit в открито писмо, публикувано от водещите неделни вестници, посочва още bTV. В обръщението си Мей заявява, че ще се бори с всички сили, за да убеди парламента да подкрепи споразумението.

Brexit: следващите крайни срокове след срещата на върха

След очакваното одобрение от 27-те държавни и правителствени ръководители на споразумението за Brexit, днес (25 ноември) по време на ср...

Лидерите на ЕС благодариха на главния преговарящ Мишел Барние за неуморните усилия от негова страна.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението е най-доброто, което Великобритания може да получи. Той призова депутатите от британския парламент да го подкрепят.

Денят е исторически, но в негативен план, защото една държава, и то не каква да е, а като Великобритания, напуска Европейския съюз. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след като взе участие в специално заседание на Европейския съвет за Brexit. „Това е тъжен ден. Ние одобряваме споразумение по член 50 и политическа декларация, но това далече не е краят на целия този процес. Тепърва две плюс две години, ако не се разберем за първите две за бъдещите отношения. Преди това Европейският парламент и британският парламент трябва да одобрят това споразумение, което ние приемаме“, посочи още Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Премиерът цитира точния текст, с който България е участвала в заседанието. „По предложение на България, чрез посланика ни Цанчев, Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на високи условия на амбициозност и равнопоставеност и в България, и във Великобритания“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа