Словакия ще приема бежанци само ако са християни

5218
Словакия ще приема бежанци само ако са християни
Снимка: Getty Images/Guliver

Словакия ще приема от Сирия бежанци, но само християни, заяви Иван Метик от министерството на вътрешните работи. Братислава е на такова мнение, тъй като мюсюлманите "не биха могли да се чувстват у дома си".

В съответствие с плановете на Европа за разпределяне на 40 000 нови бежанци Словакия трябва да приеме 300 души от временно разположените в Италия, Гърция и Турция, съобщава БГНЕС.

Агенцията по бежанските въпроси на ООН призова държавите от ЕС да се въздържат от каквато и да е дискриминация при осъществяване на програмата за преселване. Метик отрича в решението на словашкото правителство да има признаци за дискриминация. Според него решението е взето, за да не се нарушава хармонията в отношенията между различните общности, живеещи в страната. В интервю за Би Би Си той заяви: "Искаме да помогнем на Европа за решаване проблема с имигрантите, но за бежанците ние сме само транзитна страна, те не искат да остават да живеят у нас. Бихме могли да приемем 800 мюсюлмани, но в нашата страна няма нито една джамия. Как ще се интегрират мюсюлманите, след като не може да им хареса?". Аника Брейсард, представител на Еврокомисията отказа коментар на позицията на властите в Братислава, но подчерта, че в страните от ЕС е забранена всяка форма на дискриминация.

През юли държавите от ЕС се съгласиха да приемат 32 000 бежанци, стигнали до Италия и Гърция през последните две години. Схемата за разселване на бежанците стана доброволна, след като част от страните, включително и Словакия, се отказаха да приемат бежанци по разработена от ЕС квота.

Числото имигранти, струпали се по границите на ЕС, достигна през юли 107 000 души. Повечето от тях са от Сирия, Афганистан и тропическа Африка и бягат от нестабилността в страните си.

От началото на годината Средиземно море беше прекосено от над 240 000 души. Имигрантите се добират до бреговете на Италия и Гърция, а оттам се прехвърлят в други европейски държави. Най-много бежанци в ЕС приема Германия. Германските власти допускат, че през тази година в страната им ще има до 800 000 желаещи да получат убежище. Тези числа са много по-високи от подадените през 1992 г. 438 000 искания за бежански статут, което стана в разгара на босненската криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com