Словенците казаха "не" на гей браковете

3175
Словенците казаха "не" на гей браковете
Снимка: Getty Images/Guliver

Словенците отхвърлиха в неделя с над 60% закона, разрешаващ гражданския брак между лица от един и същ пол, приет от депутатите през март. В референдума участваха 35,65% от имащите право на глас в страната, предаде БГНЕС.

Католическата църква бе препоръчала да се гласува с "не".

През март парламентът на страната прие закон, който даде на еднополовите двойки равни права да създават семейства. Но консервативна група, която е близка до дясноцентристката опозиционна Словенска демократична партия и бе подкрепена от католическата църква, оспори закона. Групата дори успя да събере достатъчно подписи за провеждането на референдум по въпроса.

Словенският парламент спря инициативата, тъй като според властите бракът е основно право, независимо дали става въпрос за еднополови и или хетеросексуални двойки.

В същото време според словенската конституция всяка група, която успее да събере 40 хиляди подписа в рамките на месец, има право да предизвика референдум. В Словения ако в допитването участват повече от 20% от избирателите и повечето от участвалите гласуват против закон, то той ще трябва да бъде отменен. Такава бе ситуацията в неделя вечерта в Словения след преброяването на всички бюлетини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа