Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случайно или не, Русия разкри нов проект за нов военен самолет

25 декември 2020, 12:23 часа • 29406 прочитания

По време на интервю с руския вицепремиер по въпросите на отбранително-промишления комплекс Юрий Борисов пред журналисти от изданието РБК, в обектива на оператора попаднал модел на нов едномоторен изтребител. За разработката на такъв боен самолет още в началото на декември разказа бегло шефът на "Ростех" Сергей Чемезов.

Според замисъла на руските конструктори, новата машина трябва да включва възможност и за безпилотно управление.

Чемезов отбелязал, че за разработката на самолета корпорацията не е получавала поръчка от отбранителното ведомство. В "Ростех" обаче са уверени в създаването на машината, чийто проект може да бъде реализиран и с помощта на чуждестранни партньори с далечни планове за експорт на изтребителя.

За плановете да бъде разработен едномоторен изтребител пето поколение още преди три години изказа мнение министърът на промишлеността Денис Мантуров. Според ръководителя на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Юрий Слюсар, в проекта ще участват и корпорациите "Сухой" и "МиГ".

Според изпълнителния директор на „ОДК-Климов” Александър Ватагин, руският военно-промишлен комплекс може да възобнови програмата за производство на леки реактивни изтребители, двигател за които може да бъде създаден на основата на наличния двуконтурен РД-33 с тяга 5000 кг и на форсаж 8300 кг. От това следва, че максималната маса на самолета няма да превишава 10 тона.

Руските ВВС се отказаха от създаването на такъв боен самолет през 90-те години на миналия век, тогава на въоръжение се намираха Су-17, Су-22, МиГ-23 и МиГ-27 в различни модификации.

Заглавна снимка - архив

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес