Смъртен случай от коронавирус и в Испания, в Китай отново има леко намаление на болните

9680
Смъртен случай от коронавирус и в Испания, в Китай отново има леко намаление на болните
Снимка: Getty Images/Guliver

Световната здравна организация /СЗО/, регистрира за изминалото денонощие 1922 нови случаи на болни от коронавирус по целия свят, като 1792 от тях в Китай. Това беше съобщено в бюлетина на организацията снощи, предаде БГНЕС.

Общо според СЗО до момента са потвърдени 90 870 случая на инфекция, от които 80 304 са в Китай, останалите 10 566 са в други страни. Според СЗО, 2946 души са загинали от инфекцията в Китай, а 166 в други страни по света. Смъртността от вируса е около 3,4%.

Най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс" обаче сочат друго - 93 129 случая в цял свят, 50 681 напълно оздравели и 3198 починали.

В Европа, вече има първи смъртен случай в Испания. Става дума за мъж, който е починал миналия месец в източния регион на Валенсия. Той е починал на 13 февруари, но чак след смъртта му станало ясно, че е бил болен - доказано е лабораторно. Иначе в страната има между 151 и 165 болни, според различни данни, като числото в горната граница отново е по информация на "Джон Хопкинс". Изолирани са и 100 здравни работници в автономния баски регион - заради контакт с болни.

И днес няма регистриран случай на коронавирус у нас

Всички проби за коронавирус, изследване през днешния ден, са отрицателни. Това стана ясно от думите на генерал-майор професор д-р Венци...

Във Франция се съобщава вече за четвърти смъртен случай, но все още това не е потвърдено от СЗО. Болните там са над 200, както е и в Германия, макар че и при двете страни данните варират. Няма обаче смъртен случай в Германия.

В Италия нещата не са се променили от снощи - 2502 случая, 79 починали, 160 напълно оздравели.

В САЩ има 9 починали от заразата, всичките в щата Вашингтон, който обяви извънредно положение заради болестта още преди няколко дни. Според "Джонс Хопкинс" болните там са 124 души, но има данни за десетина по-малко разболели се. 9 души се считат за напълно възстановили се.

"Съединените щати са готови да тестват за коронавирус седмично до милион души", заяви пред репортери американският вицепрезидент Майк Пенс. Според него, тестовете няма да се ограничават само до хора, които имат симптоми на заразяване с вируса. Припомняме, че той беше поставен начело на оперативния щаб за борба с вируса в САЩ. Пенс каза още, че в страната са потвърдени 77 случая на новия коронавирус. Вирусът е открит в 13 от 50-те американски щата.

Коронавирусът беше употребен и от политическа гледна точка - от американския президент Доналд Тръмп. В Twitter, той посъветва кандидата за президент на САЩ от Демократичната партия и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да не си облизва пръстите, защото е нехигиенично. Тръмп го стори след като в интернет се появи видео, в което Блумбърг по време на предизборна среща изяжда парче пица и след това облизва четирите пръста на ръката си.

Лондон чертае апокалиптични сценарии при избухване на епидемия от коронавирус

До една пета от служителите във Великобритания може да напуснат работа, когато коронавирусната епидемия достигне върха си, заяви правит...

"Мини Майк, не си облизвай мръсните пръсти. Това е едновременно нехигиенично и опасно за теб и за околните!", написа Тръмп, добавяйки видеото с Блумбърг, настроено за многократно пускане.

Блумбърг е похарчил повече от половин милиард долара за кампанията си. Той пропусна първите четири щата, в които се проведоха предварителните избори за кандидат-президент на демократите, но за пръв път се появи с бюлетина на "Супер вторника" на 3 март, когато гласуват 14 щата. Тръмп нарича Блумбърг "Мини Майк" заради разликата в ръста на двамата - Блумбърг е висок 1 метър и 73 сантиметра, а Тръмп - 1 метър и 90 сантиметра.

Що се отнася до Китай, там вчера бяха отчетени още 38 смъртни случая, но и общ спад в новите случаи на заразяване за трети пореден ден, съобщи АФП. С това общият брой на смъртните случаи в цялата страна вече е 2981, като 2871 са в Хубей, заяви Националната здравна комисия, като 80 270 души са заразени. Напълно оздравели са 49 856 души, има обаче и почти 6500 случая на заболели, които се считат за много сериозни.

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Япония, но заедно с  тези от злополучния круизен кораб Diamond Pricess, е 1000 души. До момента са починали 12 души и тази цифра не се е променила от миналата неделя.

Първи случай на коронавируса и в Украйна

Първи случай на коронавирус бе потвърден в Украйна. Това е мъж от град Черновци, който е пристигнал от Италия, след като преминал с авт...

Сред заразените с новия коронавирус в Япония, само 59 души са в сериозно състояние - свързани с апарати за изкуствено дишане или настанени в отделения за интензивно лечение. По-голямата част от заболяването е сравнително леко, съобщи Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония.

Всъщност в Япония са заразени 294 души. Те са идентифицирани в 27 от 47 префектури на страната. Най-тежка е ситуацията на най-северния остров Хокайдо. 79 случая на коронавирусна инфекция са регистрирани там, а местните власти въвеждат извънредни мерки до средата на март. Жителите са посъветвани да не напускат домовете си и да работят от домовете си, ако е възможно. Що се отнася до други региони на Япония, в префектурите на Токио, Канагава и Айчи са открити приблизително 30 заразени.

707 болни има от Diamond Princess, като 200 вече са изписани от болниците. Корабът се намира в пристанището на Йокохама над 1 месец. В неделя последната група членове на екипажа напусна кораба и евакуацията беше напълно завършена.

Стана ясно и, че Световната банка ще отпусне 12 млрд. долара за борба с икономическите последици от заразата.

Всичко за коронавируса четете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа