Сочни руски подигравки към руското военно министерство заради "отмъщението за Макеевка"

10609
Сочни руски подигравки към руското военно министерство заради "отмъщението за Макеевка"
Снимка: Getty Images/Guliver

Сериозни критики и откровени подигравки се появиха в Телеграм от страна на руски военни блогъри и специализирани руски канали заради официалното съобщение на руското военно министерство за ответен руски удар в Краматорск с над 600 убити украинци, който бил отмъщение за украинския унищожителен удар в Макеевка в нощта на нова година. Причината за негодуванието – очевидната лъжа на руското военно министерство.

Близкият до ЧВК Вагнер телеграм канал Grey Zone се подиграва, като брои до 600 сякаш става въпрос за абитуриентски бал. "Триста бяха унищожени от парчета стъкла. 200 от парчета асфалт, разлетели се от попадението на високоточното оръжие. Още около 100 починаха от инфаркт в болницата, след като видяха доклада на Конашенков (бел. ред. - говорителят на руското военно министерство генерал-лейтенант Игор Конашенков)".

Друг руски канал в Телеграм - "Военен осведомител", директно прави анализ, като започва с думите "да поговорим що е то измама". "Вече сме свикнали с факта, че Конашенков в своите брифинги е унищожил почти повече ракетни системи за залпов огън HIMARS, отколкото са били доставени в Украйна, и са свалени около 4 повече украински щурмови самолети Су-25, отколкото украинците са имали. (...) Както се вижда от резултатите от място, директни попадения по сградите така и не са постигнати - ракетите са улучили или земята в близост, или съседни гаражи, като са счупили прозорци и са повредили облицовката на училищата. Дори лампата е останала", гласят ключовите пасажи от обзора.

Що се отнася до реалните бойни действия на фронта, най-горещите точки си остават Бахмут, Соледар – много важен заедно с град Северск за успешната защита на Бахмут, тъй като покрива логистичните линии на украинците към Бахмут, но също и Луганска област, линията Сватово – Кремена.

Украинският президент Володимир Зеленски вече определи Бахмут и Соледар за "най-кървавите места на фронта", а зам.-украинският министър на отбраната Хана Маляр също коментира ситуацията на източния фронт като "трудна". "На някои места в Донецка област напредваме ние, на други напредва врагът. Не само редовната руска армия, но и частни наемници", каза тя, явно намеквайки за ЧВК Вагнер и трудната ситуация при Соледар. Отделно Маляр подчерта, че руснаците с всички сили опитват да достигнат западната граница на Донецка област или поне да пленят някой по-гъсто населен град, за да подхранят пропагандата си.

ОЩЕ: Руското настъпление при Соледар и Бахмут - купища трупове (геолокализирани кадри)

Що се отнася до Луганска област, в Туитър се появи анализ на база сателитни снимки какво се случва при Кремена. Според анализа, украинците заемат позиции в гористата местност при Диброва, на около 5 километра юг-югозапад от Кремена. Наблюденията са, че засега няма опити за мащабна операция, но вероятно тече подготовка.

На 8 януари, британското министерство на отбраната публикува кратка оценка, според която Русия се страхува от украинска атака в Запорожка област, през Василовка. Британците дават оценка, че начинът, по който там руснаците готвят и изграждат отбранителни съоръжения, показва очакване от руска страна за мащабна украинска контраофанзива. Поведението при Василовка на руснаците е такова, каквото е и в Луганска област – подготовка за голяма украинска атака, е британското заключение. При украински успех в двете направления, т.нар. сухопътен руски мост от Крим до Ростов ще бъде прекъснат, казват британците.

ОЩЕ: Мащабни съвместни учения между Русия и Беларус, ще влезе ли Минск във войната в Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com