Социалдемократите спасиха коалицията на Меркел в ключов вот

2253
Социалдемократите спасиха коалицията на Меркел в ключов вот
Снимка: Getty Images/Guliver

Германските социалдемократи решиха да останат в коалицията на Ангела Меркел, след като членове на партията гласуваха против предложението да напуснат правителството на ключов конгрес днес, съобщи AFP, цитирана от БГНЕС.

Вместо това мнозинството от 600-те делегати подкрепиха предложението на новия дует на ръководството на лявоцентристката партия за откриване на "дискусии" с консерваторите на Меркел за куп нови искания, за да може коалицията да оцелее.

Краят на Меркел: няколко възможни сценария

Германските социалдемократи ще имат ново ръководство, което не държи особено на участието на партията в коалиционното правителство. Бъд...

Новите леви лидери на германските социалдемократи предложиха на коалицията на Ангела Меркел спасителна линия на ключовия конгрес, но обещаха да продължат с натиска за предприемане на действия за защита на климата и социалното равенство.

Делегатите на конференцията на СДП в Берлин решително отхвърлиха предложението за незабавно напускане на коалицията, предотвратявайки политическа криза в правителството на Меркел.

Един от сълидерите Саския Ескен каза на конференцията:

"Аз съм и оставам скептичен за бъдещето на тази велика коалиция. С нашия списък с искания „ние даваме шанс на коалицията да продължи. Нито повече, нито по-малко“.

Ескен и Уолтър-Борджанс, и двамата ожесточено критикуващи ролята на СДП като младши коалиционен партньор, бяха официално потвърдени като първият женско-мъжки в 150-годишната история на СДП по-рано на конгреса.

Ангела Меркел: Ценностите, върху които е изградена Европа са всичко друго, но не и самодостатъчни

Канцлерът на Германия Ангела Меркел в събота призова Европа да защитава демокрацията и свободата, когато страната отбеляза 30 години от...

Това, че не настояват за оттегляне на коалицията, ще дойде като облекчение за Меркел, която се надява да остане канцлер, докато нейният четвърти и последен мандат приключи през 2021 г.

Но коалицията остава под въпрос, като някои членове на СДП предпочитат чиста почивка от ерата на Меркел - по-скоро, отколкото по-късно.

Двойката лидери изложи визията си да съживи партията, затънала в години на управление в сянката на Меркел. Те призовават да бъдат инвестирани милиарди допълнителни евро в училищата и транспортната инфраструктура на страната, в дигитализацията и в проектите за защита на климата.

За да помогнат преодоляването на разликата между богати и бедни в енергийната икономика на Европа, новите лидери искат да увеличат минималната заплата от 9 на 12 евро (13 долара) на час.

Те също така искат да преосмислят германската система за безработицата и социалното осигуряване - която беше инициирана от бившия канцлер на СДП Герхард Шрьодер, но остава изключително спорна в партията.

Социалистите в Германия поставят редица условия за бъдещо управление с Меркел

Германските социалдемократи (ГСДП) съобщиха своите първи условия за създаването на "голяма коалиция в Германия, съобщи авторитетната ге...

Обвинявайки правителството, че не прави достатъчно за справяне с изменението на климата, те подкрепят значително увеличаване на цената на емисиите на CO2 от предложените 10 евро на тон.

Говорителят на Меркел заяви, че канцлерът ветеран, на власт над 14 години, е "отворена" за разговори.

Но ако СДП забележи недостатъчен напредък през следващите седмици, все пак може да реши да се оттегли - потенциално предизвиквайки предсрочни избори и ускорявайки напускането на Меркел.

Наблюдатели казват, че избирателите биха могли да накажат СДП и ХДС за това, че ги изпращат обратно на урните предсрочно.

Der Spiegel писа, че новите избори, при които ХДС и Зелените биха могли да излязат на върха, ще събудят страна, изморена от години на компромиси с Меркел. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа