Социалните мрежи подкрепят евроскептиците

19522
Социалните мрежи подкрепят евроскептиците
Снимка: Thinkstock

Много европейски политици изготвят и изпълняват стратегии за това да печелят подкрепа за евроизборите чрез социалните мрежи. Но според критиците те не би трябвало да смятат, че по този начин ще успеят да достигнат до средностатистическия гражданин. Анализаторите предупреждават за тенденцията, че социалните медии са в услуга на популистите, съобщава EurActiv.

Списък на Европарламента в Twitter показва, че над 400 евродепутати имат акаунт в социалната мрежа. Евроинституцията e създала и "хъб", който показва туитовете на всички свои представители. През декември Европейският парламент се похвали, че е достигнал над един милион последователи във Facebook страницата си. След като последната пленарна сесия в Страсбург приключи, много от политиците преминаха на предизборен режим, използвайки интернет платформите.

Twitter блокира два сайта за Турция

Социалната мрежа Twitter блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за и...

На конференция за социалните медии и евроизборите Алек Рос, който организира онлайн кампанията на Барак Обама през 2008 г., обясни, че екипът на президента се е отнесъл към онлайн кампанията като част от стратегията към победата му.

"Политиците, които се адаптират, ще бъдат избрани", каза той. "Те са свикнали да се ангажират с елити. Сега трябва да се ангажират с огромни аудитории. За да бъдеш избран, трябва да достигнеш и до онези, които са концентрирани във Facebook. Twitter е полезен за създаване на дискусии, но Facebook е по-ефективен в инициативи от типа "излез навън, за да гласуваш", допълни Рос.

Но кой "лайква" онлайн усилията?

Въпреки всички усилия проучване на Евробарометър показва, че 75% от европейците предпочитат телевизията като източник на политически новини, свързани с делата на ЕС. Печатните медии са на второ място с 40%. Интернет е последен сред посочените - само с 29% като източник за информиране покрай евроизборите. Двама от десетима казват, че "никога" не го използват.

"Най-добрият начин да спечелиш избори все още е да се появиш по телевизията. Социалните медии няма да спечелят гласоподавателите, които все още не са взели решение", коментира пред EurActiv Матиас Люфкенс от агенция Burson-Marsteller.

Турция отмени блокирането на Туитър

Турското правителство реши да отмени блокирането на Туитър, наложено преди две седмици след публикуването на обвинения в корупция сре...

Ключов момент в предстоящия вот през май ще бъде избирателната активност, която спадна до рекордно ниските 43% на последните избори през 2009 г. Интересно е дали социалните мрежи ще допринесат за преобръщането на тенденцията.

Според интернет предприемача и критик на социалните медии Андрю Кийн политиците или институциите се насочват към своята целева група, а не към обикновения гражданин в социалните мрежи.

Повече подкрепа за евроскептиците в Twitter

Някои политици са усвоили изкуството на социалните медии. Специален инструмент на компанията за излседване на пазара TNS показва, че през изминалия месец Матео Ренци, Франсоа Оланд и Дейвид Камерън са привлекли най-голямо внимание онлайн. Мартин Шулц, който е кандидат на социалистите за поста на председател на Европейската комисия, е най-активният европолитик в интернет.

Критиците обаче се чудят дали инструментите на социалните мрежи насърчават конструктивен обществен дебат. Сложни теми и нюанси рядко могат да бъдат добре изразени в публикации във Facebook или в 140 знака - максималната дължина на съобщение в Twitter.

Германия разкритикува Турция за блокирането на Туитър

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува турското правителство заради блокирането на Туитър чрез нейния говорител, който публик...

"Недостатъкът на социалните медии, особено в Европа, е че те са склонни да наказват компромиса и умереността", призна Алек Рос. По думите му те са от голяма полза за тези, които подклаждат напрежение и дори стигат до крайности.

Социологически проучвания от последните месеци показват, че антиевропейските партии ще спечелят много гласове на предстоящия евровот, като е възможно те да достигнат 25% от избирателите за следващия Европейски парламент.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа