Соледар е на ръба: Кървавият бой стигна до центъра на града (ВИДЕО)

9411
Соледар е на ръба: Кървавият бой стигна до центъра на града (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Свирепи битки с леко стрелково оръжие се развиват в североизточната част на Соледар и в центъра на града, при сградата на общината. Това съобщават редица руски военни канали в Телеграм – приложено е и геолокализирано видео от украинска гледна точка, включително пресслужбата на създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин. Всичките тези съобщения са включени в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Нито един от изброените източници обаче не съобщава за успех в превземането на административната сграда. Боевете, които се водят, са улични, а различни украински източници посочват, че ЧВК "Вагнер" хвърля най-опитните си бойци и използва резерви, за да овладее Соледар. В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия Соледар е посочен като място, където украинската армия е успяла да удържи в боевете през изминалото денонощие. От украинска страна има съобщения за подготовка да бъдат вкарани резерви в боя.

Украинският журналист Юри Бутусов, който предава от мястото на събитието, също признава, че ситуацията е трудна и руснаците вече са на позиция, от която могат да обстрелват логистична линия, по която украинците поддържат защитата на града. На място има много украински войници, оборудване и военна техника, като всички са наясно, че трябва да бъдат предприети действия за коригиране на положението – но и времето не е благоприятно, стига се до температура минус 18 градуса по Целзий. "Основната цел на руснаците е да стигнат до пътя зад Соледар", коментира Бутусов, който уточнява, че голямата опасност е Соледар да бъде атакуван по фланговете и ефективно обграден. Защо целите на руснаците всъщност са зад Соледар – за да могат руските сили да задушат Бахмут, трябва да установят контрол над магистрала T0513 Северск-Бахмут и да достигнат поне магистрала E40 Славянск-Бахмут, които минават именно зад Соледар от гледна точка на руските сили. По отношение на Е40 има руски твърдения, че се водят боеве в Берховка, на 10 километра югозападно от Соледар.

"46-а въздушнодесантна бригада води тежки отбранителни битки за всяка къща. Помагат им и някои други части – граничари, ССО, танкисти. Уличните боеве продължават. Днес (9 януари) руснаците напреднаха в някои посоки, но с цената на много тежки загуби. Руските щурмови групи се унищожават една по една в боеве от близко разстояние, но продължават да атакуват и вкарват в битка резерви", пише още Бутусов в Телеграм.

Според руския военен блогър Борис Рожин, украинската армия държи завода за производство на сол "Артьомсол" и солните мини, както и високи сгради в центъра на града.

Зеленски: Соледар устоява на тежки атаки, земята е осеяна с трупове на окупатори (ВИДЕО)

Колкото до Пригожин, съобщението в неговата пресслужба звучи като подготовка при евентуален успех той да обере всички лаври.

За момента, ситуацията в Соледар много напомня на Маринка (в направлението към Авдеевка, най-силната украинска позиция в тила на град Донецк) - там руснаците стигнаха до центъра на Маринка и вече седмици наред не могат да помръднат.

Що се отнася до Бахмут, там особена промяна в положението няма. Геолокализирани кадри потвърждават руски твърдения, че руски сили са влезли в Опитно (3 километра южно от Бахмут), като кадрите са на украински обстрел на руски позиции там.

ОЩЕ: Сочни руски подигравки към руското военно министерство заради "отмъщението за Макеевка"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа