Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

13160
Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)
Снимка: Принтскрийн "Важные истории"

Ужасяващите новини, свързани с войната в Украйна изникват в най-странен контекст. Такова е и откритието на "Важные истории" и Conflict Intelligence Team за съществуването на специални ями за мъчения на територията на полигоните за обучение на доброволци в Русия.

"Прудбой"

Полигонът "Прудбой" се намира във Волгоградска област и от 2021 е обявен за най-добрият в страната. През есента там е разгърнат учебен център за мобилизирани, а сега в него се обучават и доброволци. На 4 юни т.г. на посещение там беше и експрезидентът на Русия Дмитрий Медведев. "Пазете се! Но от друга страна има и такава професия - да защитаваш родината!", каза тогава той пред камерите на журналистите. 

Още: Руснаците дезертират от армията: Официална съдебна статистика го показва (ГРАФИКА)

По същото време с поредната група доброволци в тренировъчния лагер на обучение пристига Сергей (името му е променено).

"Видях какъв фарс е всичко. Занятията се правят колкото да се отбележат, че са изпълнени. Отнемаха ни телефоните, а тези, които се противяха, заедно с алкохолиците бяха хвърляни в ями. Реших да избягам", разказва мъжът . 

Той няколко пъти се е опитал да подаде молба за напускане и отказвал да воюва, но в отговор получавал само заплахи от командването: плашели го с физическа разправа, казва ли му, че ще го пребият и хвърлят в ямата без храна и вода. 

Провиненията

Още: Без отпуск или ротация - Русия не позволява връщането на войниците си от фронта

Сергей разказва, че в ямите са били няколко негови колеги, най-често заради пиянство. Военната полиция ги е пребивала, а после ги хвърляли в ямите, където ги държали от няколко дни до седмица. Носели им храна веднъж дневно, медицинска помощ не се оказвала. 

"Хората, които се връщаха от там, вече не се опитваха да се измъкнат, страхуваха се от всичко", обяснява Сергей. Един от мъжете е починал на полигона след пребиваването си в ямата. Засега няма независими потвърждения за този инцидент.

Полигонът "Прудбой" без ямите

Още: Мисии на украинските спецчасти. Спасяване на руски лейтенант, сътрудничил на Киев (ВИДЕО)

Сергей споделя, че с очите си е виждал две ями в близост до плаца за строяване. Думите му се потвърждават от две спътникови снимки на мястото, направени в началото на август 2023 г. На тях се виждат две дълбоки ями в земята, недалеч от палатковия лагер, на същото място, указано от Сергей, а така също и пътечки, водещи към тях. На снимка на същото място от април 2023 г. на мястото няма нито ями, нито пътечки към тях. Те се появяват по-късно.

Полигонът "Прудбой" с ямите

"Не може да се каже, че тези ями имат някакво стопанско значение или са учебно място. Ако бяха предназначени за сметище, то те не биха били разположени толкова близо до лагера, това противоречи на изискванията за руските полигони и подлежи на сериозна глоба", обяснява един от анализаторите от Conflict Intelligence Team.

Още: Не видях нацисти в Украйна: Бивш руски кмет, пленен от украинците (ВИДЕО)

Исторически спомен: В ямата бяха двама, само единият оцеля

През септември 1998 г. в дома на майката на 19-годишният Алексей Рибаков внасят ковчега на момчето. До този момент никой не е съобщил за смъртта му - нито обаждане, нито предупреждение, нищо. Алексей Рибаков е затрупан до смърт в една от същите ями, в които сега хвърлят "провинилите се" доброволци за участие във войната в Украйна.

"В ямата бяха двама, единият оцеля. От дъжда се срути навесът. Те сами го правиха и ямата сами изкопаха. Виновният за смъртта му отнесе тялото на майка му да си го погребе", разказва приятел на Рибаков.

"През септември 1998 г. на полигона "Прудбой" подполковник С. заповядва да се изкопаят две ями с размери 2 на 2,5 м и дълбочина 3 м и отворът да се прикрие. Ямите са били предназначени за изолация на нарушителите на воинската дисциплина, съобщава тогава обществената организация "Майчино право". В ямите са изпратени двама души - единият заради мръсна яка, а другият заради рошава прическа. Изплашен, че пристигналото на проверка ръководство ще види ямите, подполковник С. заповядва те да се зарият с пръст. По време на засипването Рибаков загива, а другият мъж е ранен. По-късно той е уволнен заради проблеми с психиката.

Още: Жител на Алтай отрови водата за руските мобилизирани, за да помогне на Украйна (ВИДЕО)

"Всичко ново е добре забравено старо. През 1998 г. в руската армия е царял безпределен хаос и извращения. Голи хора, които тичат по плаца, обесени войници на пилоните за знамена - това са били съвсем нормални неща за времето си. Сега тези времена отново се връщат. Хората, ръководещи доброволците и мобилизираните са хора, върнали се от война. Забелязва се лоялността към извращенията от страна на структурите, които трябва да се борят с тях. Ако до началото на войната историята за това, че някой е бил хвърлен в яла би могла да получи сериозен отзвук, сега никой не й обръща внимание", коментират още анализаторите от Conflict Intelligence Team.

Ями и на полигона "Тоцкий"

За аналогични ями на полигона "Тоцкий" съобщава Виктор - дезертирал руски военен през лятото на 2023 г. Там той е преминавал обучение.

Виктор не е виждал ямите със собствените си очи, но лично е чувал заплахи към свои колеги да бъдат изпратени там. Спътникови снимки на полигона "Тоцкий" показват две ями недалеч от полевия лагер, в който живеят войниците.

Още: Трима руски военни се взривиха с граната по непредпазливост (ВИДЕО)

Полигонът "Тоцкий" без ямите

"На този полигон са изпращани главно доброволци - 80% от тях са бивши затворници, лежали за убийства и изнасилвания на малолетни. В дългогодишната ми служба в армията никога не съм виждал такъв контингент - абсолютно неуправляем, със своите затворнически закони и понятия. Точно тогава Путин им разреши да служат (през юни 2023 г. той издава указ, позволяващ на осъдените да сключват договор с военното министерство) и всички се юрнаха, най-вече заради парите. Те не искаха да се научат на нищо, само недоволстваха: "Да заминаваме по-бързо за Украйна и да си вземем парите."

Полигонът "Тоцкий" с ямите

Дисциплината беше ужасна - пиеха, имаше много наркомани, самоволно напускаха, можеха да пребият някого от ръководството. Изобщо - цареше анархия.  Този контингент е плод от активното вербуване на войници, сключили договор за воюване. "Патриотите", които сами идваха във военните комисариати, свършиха още миналата година. Сега там отиват само за пари. Сега командването се сблъсква с това, че във войската дойдоха хиляди агресивни възрастни с история, в която няма армейски авторитети. На някои места се опитват да решат този проблем с насилие", обяснява Виктор.

Нова гавра в руската армия: Съблечени войници са изправени за назидание пред строя (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа