Спор за колбаси в Германия: Шрьодер защитава къривурст

2774
Спор за колбаси в Германия: Шрьодер защитава къривурст
Снимка: Thinkstock

Къривурст, легендарният колбас със сос къри, който произхожда от Берлин в края на 40-те години на миналия век, е немска национална храна. И се предлага не само в заведения за хранене, но и като пълноценна храна в индустриалните столови.

Нещо повече: в продължение на почти три десетилетия къривурст беше най -популярното ястие, поръчвано в немските столови, и едва през 2020 г., по време на пандемията, колбасът отстъпи на спагети болонезе. А в столовете на заводите на Volkswagen, преди пандемията, къривурст беше хит: работниците на VW изяждаха до седем милиона порции годишно.

Руски учен предупреждава, че сурово-пушената наденица е по-нездравословна от цигарите

50 грама сурово-пушена наденица е равна по канцерогенност на кутия изпушени цигари. Продължителната и постоянна страст към пушени меса ...

Но този август концернът реши да наруши традицията и бившият германски канцлер реши да защити наденицата.

Къривурст на Volkswagen е марка като автомобилите. Колбаси за столовите на концерна се произвеждат в собствен цех за рязане на месо. На този продукт дори е присвоен отделен номер в корпоративния каталог. Но предвид факта, че все повече германци намаляват консумацията на месо, автомобилният гигант реши да предложи на служителите си алтернатива. От края на август трапезарията Markenhochhaus, централата на концерна във Волфсбург, ще предлага само вегетариански и вегански ястия. И рядко ще има риба в менюто. Концернът обяснява тази кулинарна реформа с желанията на самите служители и грижата за околната среда. В производствената столова в Хановер тя вече е внедрена.

Не всички в екипа обаче ще останат доволни от иновацията. Дори с настъпването на пандемията, когато служителите на концерна бяха предлагани от тези вурстчета само веднъж седмично, много протестираха. А за да върнат наденицата в ежедневното меню, дори синдикатите трябваше да се намесят. Честно казано, настоящата иновация не може да се нарече радикално посегателство на нещо свещено: буквално на няколко метра в менюто на друга трапезария на концерна всичко ще остане същото, включително и колбасите.

Въпреки това решението за съкращаване на квотата за колбаси предизвика спорове в Германия. Присъедини се и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер. „Ако все още бях в надзорния съвет на VW, това нямаше да се случи“, публикува той в LinkedIn и пусна хаштага #rettetdieCurrywurst.

Най-бързата вечеря: Наденички с яйца на фурна

Продуктите за тази бърза вечеря можете да намерите навсякъде. Тя спада към нискобюджетните, но много вкусни хапвания. МИНИ ПИЦИ С ПАТЛ...

В същото време той отбеляза ползите от вегетарианската диета и призна, че самият той периодично се придържа към нея. "Но изобщо да няма къривурст? Не!", възмущава се бившият политик.

Герхард Шрьодер се съмнява, че самите служители са искали да се откажат от това ястие, и нарича къривурста с пържени картофи „енергиен бар“ за работещите в производството.

Любовта на бившия федерален канцлер към колбасите е известна от 90 -те години на миналия век. През 2002 г., въвеждайки Джордж Буш в немската кухня, германският канцлер поръча за него къривурст и ябълков щрудел в един берлински ресторант. В социалните мрежи и в германските медии емоционалната му подкрепа за къривурста породи вълна от коментари от всякакъв вид. Производителите на колбаси се възползват от тази възможност да рекламират продукта си с хумор. Други - заради вегетарианството. Съществува и мнение, че Шрьодер се опитва да помогне в настоящата предизборна кампания за Бундестага на партията СДПГ, която той самият водеше до 2004 г. Обръщането към такива прости и ясни неща като колбасите в менютата на столовата може да предизвика съчувствие сред работниците, чиито интереси представлява партията. Но дали тази „енергийна лента“ ще помогне на социалдемократите е друг въпрос. "Съмнително. Не само колбасите могат да остареят", - казва по -специално порталът Spiegel Online, защото в ерата на електрическите автомобили предпочитанията на избирателите се променят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Унищожени са 26 000 куб. м руско гориво при удара в Смоленск: Украинското разузнаване (ВИДЕО)

Германия: Атака с мачете в местен университет, нападателят е застрелян (СНИМКА)

1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

Военните светлинки в почерняващата за Украйна картина на фронта (ВИДЕО)

Прибирал пари от Мариупол: Кой е задържаният с подкуп руски зам.-министър? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа