Среща на Еманюел Макрон и Тереза Мей на Лазурния бряг

2029
Среща на Еманюел Макрон и Тереза Мей на Лазурния бряг
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на първата си вечер от своята ваканция на Лазурния бряг, френският президент прие премиера на Великобритания, за да обсъдят преговорите по Брекзит, съобщава “LeFigaro”.

Критикувана от всички страни, че хем иска да си запази маслото, хем да й го платят, Тереза Мей ще трябва да убеди европейските държавни глави в жизнеспособността на плана си за Брекзит, не само за Обединеното кралство, но най-вече за Европа. Защото, ако ЕС има повече интерес, по-голям ще бъде шансът тя да реши да бъде сговорчива със своя бъдещ бивш партньор. Ето защо Тереза Мей проведе телефонен разговор в петък с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер точно преди срещата си с Емануел Макрон в президентската резиденция Брегансон. Среща, която имаше за цел да избегне липсата на гъвкавост на Комисията, като се обърне директно към френския президент.

Тереза Мей ще почива в Италия

Тереза Мей се отдаде на заслужена ваканция след доста турбулентен месец в британския парламент, съобщава Daily Mail. Премиерът на Вели...

Към двамата лидери, които разговаряха в ранната вечер, за приятелска вечеря с изглед към Средиземно море, се присъединиха техните партньори, Бриджит Макрон и Филип Мей. Не се очаква да има изявление след срещата, защото "не става въпрос Париж да изземе ролята на главния преговарящ условията на Брекзит от страна на ЕС с Лондон, Мишел Барние“.

Дипломатическите усилия на Мей може в крайна сметка да се отплатят, но със сигурност не и без цената на компромиси. Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние изрази своята готовност да бъде по-гъвкав, особено по въпроса за Северна Ирландия. Но ако Мишел Барние заяви, че е "готов да подобри" предложенията на ЕС, Тереза Май също ще трябва да го направи. ЕС иска Северна Ирландия да бъде част от една общата регулаторна зона за стоки, в която да не бъде подписвано нито едно търговско споразумение по време на прехода, нещо което Великобритания отказва.

Ако тя не успее да спечели Емануел Макрон за каузата си, Тереза Мей ще бъде принудена да се върне към позицията си и следователно ще последва директно развод без споразумение за излизане.

След Тереза Май, Емануел Макрон може да покани и други известни гости в лятната резиденция в Брегансон, който иска да я превърне от място за ваканция, в място за неформални дипломатически срещи.

Великобритания ще прилага законодателството на ЕС след Brexit

Законът за Европейските общности от 1972 г. ще запази влиянието си върху територията на Обединеното кралство през целия преходен период...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа