Стачка в 60 британски университета заради вдигнати вноски за пенсии

2134
Стачка в 60 британски университета заради вдигнати вноски за пенсии
Снимка: Getty Images/Guliver

Университети и колежи в Обединеното кралство започнаха стачка, в която се включиха десетки хиляди лектори и помощен персонал, предава ВВС. Причините са намаляване на заплащането, влошаващите се условия на труд и увеличение на пенсионните вноски. Стачката ще продължи 8 работни дни - до 4 декември. Ако не започнат преговори по исканията, след Нова година ще бъдат предприети нови действия, заявиха от Профсъюза на университетите и колежите.

В стачка са над 60 университета, ще бъдат засегнати 1 милион студенти. Повече от 43 600 лектори, техници, библиотекари и друг академичен и поддържащ персонал се включиха в протестите. В Нюкасъл, Бристол и Манчестър дори бяха организирани улични демонстрации в подкрепа на стачкуващите.Синдикатът не приема, че вече трябва да се плащат 9,6% от пенсионните вноски, вместо 8% и иска университетите да поемат пълното увеличение.

Едва един от петима студенти ходи редовно на лекции

Само 20% от студентите у нас ходят редовно на лекции, което означава, че висшето образование не осигурява нужното качество на обучение....

Асоциацията на работодателите в университетите и колежите в Обединеното кралство казват обаче, че вече са поели достатъчно от увеличението. Те предупредиха, че за да отговорят на настоящите изисквания на съюза, работодателите "ще трябва да отклонят неустойчиви суми пари от други пера с потенциални последици, включително за работни места, подкрепа на студентите, закриване на курсове и по-големи размери на класа".

В допълнение към стачката се предвиждат и други форми на протест, когато стачкуващите се завърнат по работните си места. Те например са работа само срещу договор, отказ да се покриват отсъстващи колеги и отказ да се пренасочват лекциите, изпуснати по време на стачката. Университетските власти заявиха, че правят всичко възможно да бъде минимализиран ефектът от стачката. Това е втора стачна вълна в университетите в рамките на по-малко от две години. През февруари миналата година 64 университета бяха парализирани за две седмици.

Повечето от студентите проявяват разбиране към мотивите на стачкуващите, но има и такива, които са недоволни, защото в крайна сметка това се отразява на обучението ми. Грейс е студентка по журналистика:

„Нямах обучаващ по дисертацията ми шест седмици, което смятам, че се отрази значително на последните ми оценки. Така че не е приятно това да се повтаря“.

Някои студенти дори поискаха да им се изплатят компенсации.

Ето кои са най-добрите университети в света - от българските само СУ е в класацията

Мащабно изследване, което публикува годишни класации на висшите учебни заведения, показа последното подреждане на най-добрите университ...

Други подкрепят преподавателите и служителите. Млад мъж например, който е в първата година на бакалавърската си степен заяви, че подкрепя персонала по отношение на правата на работниците, "времето за стачка не е най-доброто".

Вики Блейк от Профсъюза на университетите и колежите обаче защити решението за поредната стачка, аргументирайки се с пълната липса на разбиране от страна на университетските власти и нежелание пълноценно да преговарят.

„Никой не иска да стачкува, никой не иска да бъде в това положение. Преговаряме от доста време с нашите работодатели, предложили сме алтернативни начини за излизане от тази каша и искаме те да работят продуктивно с нас. За съжаление стигнахме до този момент, че единствения начин да пожелаят да ни чуят, та дори и с неохота, е като излезем през вратата“.

Вики Блейк допълни, че парите, които плащат студентите изобщо не стигат до лекторите и помощния персонал. Че погрешно се създава впечатление, че лекторите са много добре платени, не че няма и такива.

Генералният секретар на профсъюза Джо Гейди заяви, че „секторът на висшето образование е направил много пари през последните 10 години, но разходите за персонала в този период са намалели, а условията на труд неимоверно са се влошили“.

Учителите в Хърватия стачкуват за по-високи заплати

Учителите в Хърватия започнаха днес национална стачка, заяви лидерът на един от главните профсъюзи на учителите по повод засилването на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа