Столтенберг: Членовете на НАТО са с активирани планове за отбрана и повишена готовност

4087
Столтенберг: Членовете на НАТО са с активирани планове за отбрана и повишена готовност
Снимка: Getty Images

"Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат утре в решаващ момент за нашата сигурност". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на пресконференция във връзка с извънредната среща на министрите на отбраната на държавите от алианса, която ще се проведе на 16 март.

"Бруталното нахлуване на президента Путин в Украйна причинява смърт и разрушения всеки ден; то шокира света; и разклати международния ред", каза той. Столтенберг изтъкна дългогодишното партньорство на НАТО с Украйна и силната подкрепа на съюзниците за Киев в настоящата криза.

Зеленски: Спрете Русия на наша територия, защото иначе тя ще дойде и при вас

Ако Европа не се противопостави на Русия сега, Москва може да се насочи и към други страни. Това каза украинският президент Володимир З...

"В продължение на много години съюзниците от НАТО обучаваха десетки хиляди украински военнослужещи. Много от тях сега се сражават на фронтовата линия. Съюзниците предоставиха и значителни количества критично оборудване, включително противотанкови и противовъздушни оръжия, безпилотни самолети, боеприпаси и гориво. Украйна има право на самозащита, което е залегнало в Устава на ООН, а съюзниците и партньорите от НАТО ще продължат да ѝ помагат да отстоява това право, като предоставят военно оборудване, финансова и хуманитарна помощ", каза той.

Още по темата Украйна - четете тук.

Генералният секретар очерта и бързата реакция на НАТО за защита на всички съюзници, включително с активирани планове за отбрана и повишена готовност. "В момента стотици хиляди сили в целия Алианс са в повишена готовност, сто хиляди американски военнослужещи в Европа и около 40 000 военнослужещи под прякото командване на НАТО, предимно в източната част на Алианса, подкрепени от военновъздушни и военноморски сили, както и от противовъздушна отбрана. Всичко това изпраща недвусмислено послание: нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с решителен отговор от целия Алианс", каза той.

Когато министрите се срещнат в сряда, те ще обсъдят редица конкретни мерки за укрепване на сигурността на съюзниците в дългосрочен план. Генералният секретар заяви, че това би могло да включва "значително повече сили в източната част на Алианса", както и значително увеличаване на разполагането на военновъздушни и военноморски сили, засилена противовъздушна и противоракетна отбрана, засилена киберзащита и повече и по-мащабни учения. Той подчерта, че това ще изисква значително увеличение на инвестициите в отбраната, и приветства усилията на съюзниците, които вече са обявили увеличение. В утрешната среща ще участват украинският министър на отбраната, както и Грузия, Финландия, Швеция и Европейският съюз.

"Не завиждайте": Социалните мрежи се разделиха в оценката на руската журналистка (ВИДЕО)

Появата на журналистката Марина Овсянникова от руския Първи канал в ефира на програмата „Время“ с антивоенен плакат предизв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа