Страхът, че Русия ще започне война срещу НАТО, става все по-голям

5378
Страхът, че Русия ще започне война срещу НАТО, става все по-голям
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

По време на Мюнхенската конференция по сигурността членовете на НАТО са обсъждали опасността от руско нападение срещу някоя от страните от Северноатлантическия алианс, твърдят източници на агенция Bloomberg. Според агенцията в НАТО смятат, че тази заплаха изисква "спешен отговор". Страните от НАТО все повече се съмняват, че САЩ ще запазят "традиционната си роля в защитата на Европа".

Песимизмът по отношение на САЩ доминираше в разговорите по време на Мюнхенската конференция, пише Bloomberg. Присъстващите министри на отбраната от НАТО изразиха загриженост, че Вашингтон все още не е отпуснал ново финансиране за Украйна. Министрите са обсъждали сценарии, при които "публично влошаване на подкрепата може да подтикне Русия да предприеме директна атака срещу съюзник на НАТО". Един от интервюираните от Bloomberg отбеляза, че за разлика от решителността на предишни срещи, тази година в Мюнхен преобладава настроение на несигурност, пише БГНЕС.

Германският министър на отбраната Борис Писториус заяви, че не знае дали и кога ще се случи руска атака. Той обаче не изключи, че това може да се случи след 5-8 години.

Още: Война на Русия с НАТО: Проблемите за Алианса - турска оценка

Адмирал Роб Бауер, ръководител на военния комитет на НАТО, заяви по-рано, че силите на Алианса се подготвят за пълномащабна война с Русия през следващите две десетилетия. Той призова властите на държавите членки на НАТО и цивилното им население да се подготвят за конфликт и евентуална военна повинност т.е. набор и мобилизация. Неотдавна официални лица от Швеция, Норвегия, Германия, Обединеното кралство и редица други европейски държави заговориха за евентуална война с Русия.

Руските власти наричат тези изявления част от "информационна война" и опит на европейските политици да отклонят вниманието на своите съграждани от проблемите в икономиката. Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца Владимир Путин заяви, че Русия няма намерение да атакува Полша или Латвия, освен ако не бъде атакувана - стори го в интервюто пред Тъкър Карлсън: Путин лъже, че няма да нападне Полша и Латвия: Анализ на Бойко Ноев (ВИДЕО)

Руските замразени активи и Украйна

СНИМКА: iStock

Естонският премиер Кая Калас заяви, че има "нетрадиционно решение" за конфискация на замразените руски активи. Според нея Украйна има "легитимни претенции" към Руската федерация, а Русия има "легитимни претенции" към замразените ѝ активи и тези две претенции трябва да бъдат "урегулирани".

"Очевидно е, че Русия вреди на Украйна, нанасяйки й военни щети. Следователно Украйна има легитимни претенции към Русия. Сега ние сме замразили руски активи, така че Русия има легитимни претенции към нас. Ако уредим тези две искания, ще можем да дадем на Украйна пари", заяви Калас пред Die Welt.

ЕС вече е започнал работа на техническо ниво за изземване на замразените активи, съобщи белгийското министерство на финансите в средата на февруари. На срещата на върха на ЕС през февруари беше одобрен механизъм за прехвърляне на приходите от тези активи отделно. Европейската комисия планира да ги използва за производство на оръжия за Киев.

Още: Печалбата от замразените руски активи в ЕС: Още една стъпка към това да отиде в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа