Стрелбата в Мюнхен: Ислямист или десен екстремист?

2928
Стрелбата в Мюнхен: Ислямист или десен екстремист?
Снимка: Gettyimages.com

Около търговския център баварската столица Мюнхен беше открита стрелба, при която за момента се съобщава, че са загинали девет души. Съобщава се и за редица за пострадали, но властите не могат да конкретизират точния им брой.

В града е задействана мащабна специализирана операция за издирването им Гражданите бяха призовани да останат по домовете си и да не публикуват информация за действията на властите.

Ген. Кирчо Киров: При атаката в Мюнхен си личи почеркът на „Ислямска държава”

При атаката в Мюнхен си личи почерка на „Ислямска държава”. Това каза пред „Фокус“ бившият началник на разузна...

Полицията подчерта, че към момента няма доказателства за ислямистки фон на атаката и отправи молба към хората да избягват разпространението на спекулации за нападението. Засега нито една групировка не е поела отговорност за разигралата се трагедия, но един от главните пропагандни канали на близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" отпразнува нападението в баварската столица със съобщение: "Цяла Европа е под нашия тероризъм", пише "Фокус".

Междувременно в социалната мрежа Twitter се появи видео, което поражда съмнения, че смъртоносната атака в баварската столица е плод на десни екстремисти.

На записа е показан един от предполагаемите стрелци, който обикаля и крещи: "Аз съм германец, роден съм в Германия", последвано от "убий арабите". Тогава ясно се чува стрелба.

Мнозина обърнаха внимание на факта, че на 22 юли се навършиха пет години от атентатите в Норвегия, извършени от Андерш Брейвик.

От ИДИЛ празнуват нападението в Мюнхен

„ИДИЛ се разпростира в Европа", пише в публикация на арабски в Тwitter Поддръжници на екстремистката група ИДИЛ празнуват в соци...

Според германската полиция в Мюнхен не става дума за обикновено престъпление, а за терористична атака, пише The Guardian.

На въпрос дали става дума за терористична атака, говорител на полицията заяви: „Ако мъж с пушка влезе в търговски център, открие огън и осем души загинат, то ние работим с мисълта, че това не е обикновено престъпление, а терористична атака“. Той потвърди, че полицията издирва трима извършители и заяви, че полицията е получила подкрепа от елитни части. Все още не е открито оръжието на престъплението.

Полицията на Мюнхен също така на страницата си във Facebook се обърна към обществеността с молбата да не се поддава на слухове при липсата на потвърдени данни. "Моля, въздържайте се от спекулации и обсъждания! Това много ще облекчи нашата работа! Благодарим ви за подкрепата“, казва се обръщението на местната полиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа