Студен душ за Орбан от Шолц: Германия ще блокира милиарди евро, ако Унгария симулира реформи

6508
Студен душ за Орбан от Шолц: Германия ще блокира милиарди евро, ако Унгария симулира реформи
Снимка: Getty Images

Трите управляващи партии в Германия настояват канцлерът Олаф Шолц да наблюдава "задълбочено" реформите на Унгария в областта на върховенството на правото. Той е призован да подкрепи отпускането на милиарди задържани средства от ЕС само ако Будапеща докаже, че наистина се стреми да адресира проблемите си, свързани отстъплението от демокрацията.

ОЩЕ: Европейският парламент: Унгария вече не е демокрация

Шолц в Пекин: Защо Германия се нуждае от Китай повече от всякога?

Германският канцлер Олаф Шолц пристигна в Китай този петък с екип от висши ръководители и отправи ясно послание - бизнесът с втората по...

Страните от ЕС ще трябва да решат следващия месец дали да спрат около 7,5 млрд. евро от европейските фондове за Унгария в рамките на механизма за обвързване с върховенството на закона, или да преценят, че антикорупционните реформи, които Будапеща представя като мярка, са достатъчни за отпадане на санкциите.

Припомняме, че ЕК предложи през септември орязване на евросредства за Унгария по три оперативни програми, свързани с кохезионната политика. По подобен начин ЕС задържа достъпа на правителството на Виктор Орбан до 5,8 млрд. евро от фондовете за възстановяване от пандемията и изисква допълнителни съдебни реформи, преди да отпусне тези средства.

ОЩЕ: Нови времена, същата диагноза: ЕК пак удари Унгария и Полша

Тази седмица активисти за борба с корупцията в Будапеща предупредиха, че унгарският министър-председател мами ЕС с обещанията си за реформи - експерти и активисти определят като недостатъчни.

В Берлин законодателите в Бундестага споделят тези опасения, пише Politico. Парламентарните групи на Социалдемократическата партия на Шолц, на "Зелените" и на Свободната демократическа партия - трите формации в управляващата коалиция - планират да внесат предложение за гласуване в четвъртък, с което да поискат от правителството "задълбочена оценка" дали реформите в Унгария имат "устойчиво въздействие на практика". Ако това не бъде счетено за вярно, тогава правителството трябва да изготви позиция със съответните последствия и да гласува за спиране на плащанията към Будапеща.

Унгарският външен министър от София: Няма да подкрепим финансовия план на ЕС за Украйна

Унгария няма да подкрепи общите усилия на страните членки от ЕС да се наберат приходи в подкрепа на Украйна. Това обяви външният минист...

"Съществуват сериозни съмнения относно политическата воля на унгарското правителство да осъществи необходимите реформи не само на хартия, но и на практика", се казва в парламентарното предложение, цитирано от брюкселската медия. Като се има предвид, че то е подкрепено от трите управляващи партии, които имат мнозинство в парламента - ще бъде прието.

Документът също така призовава Европейската комисия да "гарантира", че предложените от Унгария реформи са достатъчни, за да се отстранят всички недостатъци в областта на върховенството на закона. Докато ЕК не може да гарантира това, текстът инструктира германското правителство да гласува за спиране на 7,5 млрд. евро и да промени позицията си само ако Унгария може да представи "подходящи доказателства", че е предприела "ефективни коригиращи действия".

В крайна сметка гласуването в Съвета на ЕС за спиране на плащанията ще изисква квалифицирано мнозинство. Редица държави, сред които Нидерландия, Белгия и Ирландия, вече са заели критична позиция спрямо Унгария, а отрицателен вот от страна на Германия може да се окаже решаващ за блокирането на средствата.

Миналия месец Орбан получи студен душ в Берлин, когато посети Шолц и се опита да събере подкрепа за позицията на Будапеща, тъй като Германия му отправи предупреждение относно върховенството на правото.

Михаел Линк - депутат от свободните демократи в германския парламент, заяви, че е важно както за ЕК, така и за правителството в Берлин, да защитят демократичните ценности в целия ЕС. "Орбан не трябва да избягва необходимите реформи за възстановяване на върховенството на закона в страната си, като прави половинчати компромиси и козметични промени", каза Линк. "В никакъв случай не става дума за санкциониране на правителството на Орбан, а за устойчиво укрепване на върховенството на закона, което Унгария доброволно пое като ангажимент при присъединяването си към ЕС, и за защита на бюджета на ЕС от злоупотреби".

Орбан намекна, че ЕС ще свърши като Съветския съюз

Унгарският премиер Виктор Орбан направи днес завоалирано сравнение между съветските войски, атакували Унгария по време на революцията о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа