Светлана Тихановская: Ние няма да се предадем

2137
Светлана Тихановская: Ние няма да се предадем
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская обеща, че движението на страната за демократични промени няма да се предаде на фона на ареста на двама опозиционни дейци, работещи за мирен преход на властта, пише британският вестник The Guardian

Изказвайки се пред комисията по външни работи на Европейския парламент от Вилнюс, Литва, Тихановская заяви, че властите са отговорили със заплахи на исканията на Координационния съвет, създаден от опозицията за ненасилствена промяна. Но тя настоя: „Сплашването не проработи. Няма да отстъпим. Изискваме спазване на основните ни права. Изискваме всички политически затворници да бъдат освободени. "

Беларуската полиция арестува лидера на стачката Сергей Дилевски и политическия помощник на Тихановская Олга Ковалкова в понеделник и извика на разпит носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич. И тримата са част от Координационния съвет, съставен от седем души. Съдът осъди Дилевски на 10 дни затвор във вторник.

Макар и протестите да продължават вече трета седмица, остава неясно дали опозицията ще успее да свали Александър Лукашенко, който обяви категоричната победа на президентските избори, които от много страни са оценени като“нито свободни, нито справедливи“ .

Тихановская, неговият основен опонент, който избяга в Литва, опасявайки се от репресии, заяви, че опозицията е готова да обмисли посредничество от международни организации - вариант, който Лукашенко отхвърля.

Тя каза също, че „революцията“ в Беларус няма геополитически характер и не е нито за, нито срещу Русия, нито срещу Европейския съюз. „Това е демократична революция. Стремежът на нацията е да реши сама своето бъдеще. "

Беларуски и международни организации за защита на правата на човека призоваха Организацията на обединените нации да се намеси след систематичното малтретиране на участници в протестите.

Беларус - илюстрация за изчезващата външна политика на ЕС

Бяха нeобходими дни, за да може Европа да каже нещо в следствие на случващото се в Беларус. И изглежда, че блокът няма каквато и да е "...

В писмо до специалния докладчик на ООН за изтезанията Нилс Мелцер правозащитните активисти заявиха, че са събрали доказателства от над 450 затворници, които са били „бити, унижавани и измъчвани от служителите на реда в полицейските участъци и затворите.

В него се казва, че изтезанията включват ритуални побои, някои в долната част на гърба, за да предизвикат неволно уриниране или дефекация, десетки хора са били натъпкани в килии, предназначени за двама, както и съобщения за изнасилвания на мъже и жени с гумени палки в арестите.

Мъченията и малтретирането са „широко разпространени и ендемични“, пише в писмото, което беше подписано съвместно от Центъра за правата на човека „Вясна“, Беларуския Хелзинкски комитет (БХК), Световната организация срещу изтезанията (OMCT) и Международната федерация за Права на човека (FIDH).

„Сегашното ниво на бруталност и мащабът на злоупотребите са безпрецедентни дори за Беларус“, се чете в писмото, което призовава ООН да посети Беларус и призова Съвета на ООН за правата на човека да свика специална сесия за преглед на ситуация в Беларус.

Юристите заявиха, че стотици жертви се страхуват да излязат и да се оплачат. „Хората са разбити, страхуват се да напуснат къщата, дори да отидат на лекар“, казва един адвокат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com