Съдът в Страсбург: Затворниците могат да гласуват на европейски избори

24432
Съдът в Страсбург: Затворниците могат да гласуват на европейски избори
Снимка: Getty Images/Guliver

С решение от 12 август 2014 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург за пореден път осъди Обединеното кралство за нарушение на член 3 от Протокол № 1 заради невъзможността на лишените от свобода да гласуват в изборите за Европейски парламент през 2009 г, съобщават от Българския хелзинкски комитет.

С предишни решения Съдът намери нарушения на член 3 заради законовите разпоредби, забраняващи на затворниците да гласуват на парламентарни избори (Хърст срещу О.К. от 2005 г.) и на избори за Европейски парламент (Грийнс и М.Т. срещу О.К. от 2010 г.).

Затворници с доживотна присъда осъдиха България в Страсбург

 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) поиска от България да промени закона, който предвижда систематично изолиране на за...

Съдът отбелязва, че след Грийнс правителството е внесло законопроект в двете камари на парламента, но той още не е гласуван. Установявайки нарушение, Съдът, следвайки предходната си практика, не присъжда обезщетение за нарушеното право. За разлика от предходните дела, по Фърт той не присъжда и разноски поради това, че, веднъж установено, че нарушението е въпрос на законодателна уредба, подаването на жалба в ЕСПЧ е въпрос единствено на запълване на формуляра на жалбата от самия жалбоподател. Според Съда „очевидно е, че изпращането на подобна жалба е просто и не изисква никаква правна помощ" (§ 21).

Член 42, ал. 1 от Конституцията забранява на изтърпяващите наказание лишаване от свобода да участват в избори за държавни и местни органи и да участват в допитвания да народа. Изборният кодекс разпростира тази забрана и върху изборите за Европейски парламент.

Срещу България има няколко жалби в ЕСПЧ с оплаквания за нарушения на член 3 от Протокол № 2 поради тази ограничителна законова рамка. По делото Кулински и Събев срещу България, което предстои да се разгледа от Съда, жалбоподателите твърдят нарушение както във връзка със забраната за гласуване на парламентарни, така и във връзка със забраната за гласуване на избори за Европейски парламент.

 

Осъдиха ни в Страсбург за Чората

Европейският съд по правата на човека в Страсбург отново осъди България за полицейско насилие и неадекватното му разследване за смърт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com