Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Няма доказателства, че маймунската шарка е мутирала едра шарка

24 май 2022, 08:10 часа • 5734 прочитания

Световната здравна организация не разполага с доказателства, които да сочат, че бързо разпространяващата се маймунска шарка всъщност е мутирал вирус на едрата шарка. Последната се счита за изчезнала в света след като последната имунизация срещу нея е през 1980 г., предава БГНЕС.

Маймунската шарка е ендемична за Западна и Централна Африка и се разпространява от местни патогени.

ДНК тестване на заразените ще помогне да се определи причината за настоящата епидемия, но ситуацията е под контрол в момента, увери говорителят на СЗО Мария ван Керкхове. ОЩЕ: Маймунската шарка - първи данни, че може да става въпрос за различен от познатия вирус

Към момента са потвърдени над 100 случая на маймунска шарка в Европа и Северна Америка. СЗО, обаче, признава, че подобни огнища са нетипични, тъй като в Европа вирусът е сравнително много рядко срещан. В момента учените се опитват да установят причините и разпространението на маймунската шарка.

В началото на май 2022 г. множество европейски страни докладваха за открити заразени с маймунска шарка. СЗО прогнозира, че броят на заразените в Европа в следващите месеци ще нарасне.

 

Има ли в Гърция маймунска шарка? Четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес