СЗО: Пандемията от коронавирус показа последиците от недофинансирането на медицината

2381
СЗО: Пандемията от коронавирус показа последиците от недофинансирането на медицината
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията от коронавирус показа на световната общественост до какви негативни последици води хроничният недостиг на финансови средства за здравеопазване. Човечеството трябва да преосмисли самото понятие за здравето като ценност, заяви генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Пандемията COVID-19 изкара на повърхността последиците от недофинансирането на системата на обществено здравеопазване, кзта той по време на церемонията по закриването на 73-та сесия на Световната здравна асамблея.

СЗО проучва ефективността на руската ваксина "Спутник V“

Световната здравна организация е в контакт са Националния център по епидемиология и микробиология "Гамалей“ в Русия по повод вакс...

Кризата с коронавируса оказа влияние върху живота на милиарди хора, подкопа глобалната стабилност и солидарност. В тази ситуация връщането към статуквото не е вариант, смята генералният секретар.

„Ние се нуждаем не просто от допълнителни инвестиции в здравеопазването. Трябва да преосмислим нашето отношение към здравето като ценност“, каза той и призова международната общност да започне да гледа на тези инвестиции като на „основа за произвеждаща, устойчива и стабилна икономика“.

Пандемията показа също, че е необходимо спешно да бъде създадена „глобално съгласувана система за обмен на патогенни материали и клинични образци“ с цел бързо разработване на мерки за медицинско противодействие.

Гебрейесус уточни, че става въпрос за създаване на хранилища на СЗО за такива материали на територията на Швейцария. Съгласието на отделните държави да ги предоставят трябва да бъде доброволно и организацията има готовност да съдейства при този процес.

Пандемията пречи на ваксинационни кампании, алармира СЗО

Милиони хора, включително в най-многолюдната африканска държава Нигерия, рискуват да се заразят с болести като полиомиелит и морбили, т...

Очаква се да бъдат разработени критерии, според които СЗО ще разпределя след това въпросните материали между отделните държави.

Генералният директор благодари на властите на Тайланд и Италия за подкрепата на проекта, а на Швейцария – за предложението да предостави четири лаборатории в помощ на реализацията на този план.

В рамките на асамблеята беше приета резолюция за засилване на подготовката за нови извънредни ситуации и пандемии по света, както и за нова програма по менингита до 2030 г. Гласувано е и решение за борба със „забравените“ тропически полести, глобална стратегия по изследвания и иновации в борбата с туберкулозата.

Световната здравна асамблея е най-висшият орган на СЗО, която провежда ежегодни сесии и в нея участват делегати от 194-те държави-членки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Ген. Суровикин се връща на мястото на арестувания за корупция заместник на Шойгу: Руски канали

Украйна настигна Русия в производството на дронове-камикадзе от типа "Шахед"

Папата призова да сеем надежда

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com