Тачи: Очаквам от мен да бъдат свалени всички обвинения

1360
Тачи: Очаквам от мен да бъдат свалени всички обвинения
Снимка: Getty Images/Guliver

Хашим Тачи очаква от него да бъдат свалени всички обвинения на Специалната прокуратура за военни престъпления, както бяха свалени обвиненията за търговия с органи. Това заяви самият той на втория ден от съдебното заседание срещу бившите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) в Хага. Международните представители са го уверили, че Специалният съд е трябвало да бъде сформиран, за да се отстрани черният облак над Косово, каза още бившият президент на страната.

„Сега светът знае, че не е имало търговия с органи и че „жълтата къща” никога не е съществувала. Сега знам, че и народът, и всички Албанци са оправдани за тези обвинения. Черният облак над Косово е премахнат. Жертвата си струваше. Очаквам в края на този процес да отпаднат всички обвинения срещу мен”, заяви Тачи, цитиран от сайта xoom.mk.

Защитата на Тачи отхвърли обвиненията на Специалната прокуратура. Адвокатът му Грегори Кехо заяви, че Тачи не е имал реална власт по време на войната.

„Хашим Тачи не е имал мотиви да участва в престъпленията, тъй като в качеството си на един от политическите лидери на АОК той е знаел, че успехът на освободителното движение на Косово зависи от подкрепата на западните държави и особено на САЩ… Представителите на специализираната прокуратура говориха за това как на сътрудниците се е гледало като на екзистенциална заплаха. Единствената опасност беше сръбската армия заедно с паравоенните сили”, заяви адвокатът на Хашим Тачи Грегори Кехо.

Според него, Сърбия е извършвала в Косово престъпления, които много често са били плод на отмъщение.

ОЩЕ: Прокурорите в Хага: Тачи стои зад кървава кампания с над 100 убийства във войната срещу Сърбия

Останалите подсъдими - бившият говорител на АОК Якуп Красничи, най-близкият политически съюзник на Тачи Кадри Весели и ключовата фигура в АОК Реджеп Селими, също отхвърлиха обвиненията, припомня БГНЕС.

Защитата на Тачи в Хага: Той не е имал власт над Армията за освобождение на Косово

Хашим Тачи не е имал реална власт, реално влияние и конкретен контрол върху Армията за освобождение на Косово (АОК) през 1998 и 1999 г....

На 3 април в Хага започна изслушването в Специалната прокуратура за военни престъпления в Косово. В делото участват бившият президент Хашим Тачи, бившите председатели на парламента Якуп Красничи и Кадри Весели и бившият депутат от Движение “Самоопределение“ Реджеп Селими. Те не се признават за виновни, което потвърдиха и пред съда.

Обвинени са в престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на сръбско-албанския въоръжен конфликт през 1998-1999 г., при който загиват над 13 000 души. По-специално Тачи е обвинен по общо 10 точки. "Разбирам обвинителния акт и съм напълно невинен", заяви бившият президент.

Изслушванията ще продължат още два дни, до 5 април. На тях присъстват 140 свидетели на обвинението, включително жертви на военния конфликт и техни близки.

Хашим Тачи подаде оставка и доброволно замина за Хага през ноември 2020 г., същия месец, в който се проведе предварителното изслушване по делото. По-специално, Селими нарича обвинителния акт "неточен и несправедлив", а Тачи счита обвиненията за неоснователни

Хиляди хора се събраха в столицата на Косово в неделя в подкрепа на Тачи, който подаде оставка като президент в края на 2020 г. и се предаде на съда, за да му бъдат повдигнати обвинения. Още десетки поддръжници на Тачи, много от които развяваха червени и черни знамена, се събраха в Хага, когато започна процесът във финансирания от ЕС Съд за Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа