Прокурорите в Хага: Тачи стои зад кървава кампания с над 100 убийства във войната срещу Сърбия

1804
 Прокурорите в Хага: Тачи стои зад кървава кампания с над 100 убийства във войната срещу Сърбия
Снимка: iStock

Бившият президент на Косово Хашим Тачи е водил кървава кампания срещу опонентите си, довела до над 100 убийства по време на войната за независимост на Косово срещу Сърбия през 90-те години на миналия век, беше казано при изслушването днес на процеса за военни престъпления, предаде АФП.

Тачи и трима други високопоставени членове на бунтовническата групировка Армия за освобождение на Косово (АОК) отхвърлиха 10 обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, когато се явиха пред специалния трибунал в Хага.

ОЩЕ: Тачи пледира невинен по всички обвинения във военни престъпления

Въпреки че Тачи и останалите са смятани за партизански герои, прокурорите твърдят, че етническите албанци от АОК открито са прилагали брутални практики на лишаване от свобода, изтезания и убийства, за да заздравят властта си по време и след войната от 1998-1999 г.

"Тези четирима мъже без съмнение са били главните лидери на АОК и затова са били прославяни и почитани", заяви пред съда прокурор Алекс Уайтинг. "Но тяхното лидерство има тъмна страна."

Тачи, облечен в синя вратовръзка и сив костюм и слушащ през слушалки, потвърди признанието, което направи при първото си явяване пред съда през 2020 г.

"Напълно съм невинен", заяви 54-годишният Тачи пред трибунала.

Неговите съподсъдими - бившият говорител на АОК Якуп Красничи, най-близкият политически съюзник на Тачи Кадри Весели и ключовата фигура в АОК Реджеп Селими, също отхвърлиха обвиненията.

Хиляди хора се събраха в столицата на Косово в неделя в подкрепа на Тачи, който подаде оставка като президент в края на 2020 г. и се предаде на съда, за да му бъдат повдигнати обвинения. Още десетки поддръжници на Тачи, много от които развяваха червени и черни знамена, се събраха в Хага, когато започна процесът във финансирания от ЕС Съд за Косово.

"Колаборационисти и предатели"

Прокурорите заявиха, че Тачи и неговите съпроцесници са провеждали "ясна и категорична политика за преследване на колаборационисти и предполагаеми предатели, включително политически опоненти". Жертвите често са били набелязвани само заради връзката им със Сърбия, докато бунтовническата АОК на Тачи се е борила със сръбските сили за независимостта на южната провинция в ожесточен конфликт, отнел живота на повече от 13 000 души. Но в "усърдието" си да "елиминират" опозицията повечето жертви са били етнически албанци като АОК, заедно с някои сърби и роми, твърдят прокурорите.

"Тази политика, продължена от обвиняемите, е насочена към опонентите със задържане, малтретиране, изтезания и понякога смърт", заяви Уайтинг. "Възнамеряваме да докажем стотици случаи на задържане в цяло Косово, обикновено при ужасни условия на малтретиране, и над 100 убийства."

Основни моменти от войната на Косово със Сърбия през 90-те години на ХХ век

Бившият президент на Косово Хашим Тачи ще бъде изправен пред съда в Хага днес за престъпления, свързани с ролята му в конфликта на бивш...

Методите на АОК "изобщо не са били тайна", а са били публично одобрени от групировката, добави Уайтинг. "Посланието се повтаря отново и отново - политическите опоненти представляват екзистенциална заплаха за АОК и за Косово."

Срещу всеки от мъжете са повдигнати по шест обвинения в престъпления срещу човечеството и четири обвинения във военни престъпления, включително убийства, изтезания, принудителни изчезвания, преследване и жестоко отношение.

След като въздушната кампания на НАТО най-накрая принуждава сърбите да се изтеглят, Тачи се включва в политиката в Косово, където АОК все още доминира на политическата сцена. Тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън го приветства като "Джордж Вашингтон на Косово".

Прокурорите обаче заявиха, че и до днес около този процес има "атмосфера на сплашване на свидетели", като свидетелите са изправени пред заплахи за тяхната безопасност.

Специализираната прокуратура за Косово беше създадена през 2015 г., след като доклад на Съвета на Европа от 2010 г. свърза Тачи с организираната престъпност по време на и след войната. Съдът с висока степен на сигурност действа съгласно косовското законодателство, но е базиран в Нидерландия, за да предпази свидетелите от сплашване в Косово.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа