Тереза Мей може и да получи коз от ЕС срещу поддръжниците на твърдия Brexit

1817
Тереза Мей може и да получи коз от ЕС срещу поддръжниците на твърдия Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз или поне достатъчно влиятелни европейски лидери са готови да обещаят писмено на британския премиер Тереза Мей, че до края на 2021 година ЕС и Острова ще приключат с бъдещите преговори за споразумение за търговия. Това обещание може би ще помогне на Мей да убеди британския парламент да одобри сегашното споразумение за Brexit, включващо "мека" граница между Ирландия и Северна Ирландия, пише Агенция "Фокус".

Очакванията са, че през следващите дни ще има уточнения по темата между Брюксел и Лондон и евентуално ще се определи въпросният срок за край на търговските преговори. Ако това стане, Мей се надява, че ще убеди британските депутати, че няма да има "включване" на защитния механизъм в проектоспоразумението - т.е. "меката" граница между Северна Ирландия и Ирландия да си остане дори да няма търговско споразумение. Това, разбира се, изобщо не се харесва на поддръжниците на "твърдия" Brexit.

Брюксел към Лондон: Преговорите за Brexit приключиха, няма да има предоговаряне

Преговорите по споразумението за Brexit приключиха. Сега такива не се водят, преговарящите от двете страни не участват в съвместни засе...

Британският премиер ще разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по-късно тази седмица, но не са планирани други срещи за преговори, заяви вчера представител на Брюксел.

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК, каза, че министър-председателят и Юнкер са имали "приятелски разговор" по телефона и "ще говорят отново тази седмица". Юнкер е казал, че споразумението за оттегляне е "най-доброто и единственото възможно" и няма да бъде предоговаряно.

Говорителят на британския премиер потвърди, че Тереза Мей е говорила с редица лидери на ЕС по време на коледната почивка на парламента, включително германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон, холандския премиер Марк Рюте и испанския премиер Педро Санчес, както и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя също е в контакт с ирландския премиер Лео Варадкар.

Британски правителствени източници обаче се опасяват, че само писмо от ЕС няма да е достатъчно, за да убеди евроскептичните депутати да се откажат от заплахата си да отхвърлят споразумението за оттегляне и очакват премиерът да настоява за допълнителни отстъпки през следващите няколко дни. Тереза Мей заяви, че продължава да оказва натиск върху Европейския съюз за "по-нататъшни гаранции" за защитния механизъм в стремежа ѝ да спечели подкрепата на депутатите за законопроекта за оттегляне.

Борис Джонсън: Избирателите искат Брекзит без сделка

Излизане без сделка от ЕС ще е по-близко до публичните представи за Брекзит, твърди бившият външен министър Борис Джонсън.  В нег...

Мей получи предупреждение за повече враждебни действия на парламента, като лейбъристите намекнаха, че партията може да подкрепи изменение, с което се цели блокиране на паричните средства на държавната хазна за подготовка при липса на сделка. Източник, близък до лидера на Лейбъристката партия, Джеръми Корбин каза, че депутатите на партията могат да бъдат инструктирани да гласуват за изменението, внесено от Ивет Купър. По време на сблъсъците в Камарата на общините Корбин каза на министрите, че "няма да има повече бягство" от значимия вот.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата призова да сеем надежда

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Руски снаряд е ударил до училище в Харков, има ранени деца

Захарова: Ако Макрон прати военни в Украйна, ще ги смятаме за легитимни цели

Официално: Украйна приема престъпници в армията си

Пореден инцидент с Boeing: Самолет кацна „по корем“ в Истанбул (ВИДЕО)

Великобритания експулсира руския военен аташе, Захарова заплаши с последствия

Депутат от партията на Путин преби съпругата си, месеци по-късно тя почина

Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа